iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Vegyi fegyvereket fejleszt az Iszlám Állam

Klórgázt már bevetettek a dzsihadisták, az ausztrál külügyminiszter szerint pedig hamarosan jön a többi halálos vegyszer.

A dzsihadisták magasan képzett szakembereket toboroznak annak érdekében, hogy vegyi fegyvereket fejlesszenek ki – figyelmeztetett Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

Bishop a vegyi és biológiai fegyverek elterjedése ellen küzdő informális országcsoport, az úgynevezett Ausztrália Csoport (AG) egy tanácskozásán arról beszélt, hogy az Iszlám Államhoz (IÁ) hasonló fegyveres szervezetek megerősödése “jelenleg az egyik legsúlyosabb biztonsági fenyegetést jelenti”.

Pénteki beszédének internetre feltett szövege szerint az ausztrál külügyminiszter a tanácskozáson úgy vélekedett, hogy “a klórgáz IÁ általi bevetése és az, hogy (a dzsihadisták) magasan képzett műszaki szakembereket toboroznak, egyebek közt a nyugati országokból, arra utal, hogy nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a vegyi fegyverek kifejlesztése terén”.

Toborzásai révén az IÁ-nak valószínűleg rendelkezésére áll “az a szaktudás, amely további hatóanyagok előállításához és vegyi fegyverek létrehozásához szükséges” – mondta Bishop.

Korábban, idén márciusban a félautonóm iraki Kurdisztán regionális kormányzata számolt be arról, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az Iszlám Állam az év elején klórgázt vetett be a kurd pesmerga erőkkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!