Nagyvilág

Félszázra emelkedett a MERS-fertőzöttek száma

mers (Array)
mers (Array)

Újabb kilenc esetet azonosítottak Dél-Koreában. A Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes nevű betegségben eddig négyen haltak meg.

A Dél-Koreában május második felében észlelt MERS-járvány mostanáig négy halálos áldozatot követelt, súlyos aggodalmat keltve a közvéleményben. Közben a szöuli kormányt az a vád érte, hogy kezdetben nem megfelelően reagált a helyzetre, s emiatt a Szaúd-Arábiából visszatért férfi fertőzhette meg az azóta talált esetek több mint felét.

A szombaton bejelentett kilenc új eset is mind az első páciensre vezethető vissza – közölte az egészségügyi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A beszámoló kiemeli, hogy az eddigi laborvizsgálatokból ítélve a dél-koreai pácienseket megfertőző MERS-vírus nem mutatja mutáció jeleit, genetikai sajátosságai szinte azonosak azokkal, amelyeket a járvány közel-keleti kitörésénél azonosítottak.

Dél-Koreában péntekig több mint 2000 embert helyeztek karantén alá a vírus terjedése miatt, közülük 160-at kórházban tartanak felügyelet alatt. Több mint ezer iskolát és óvodát elővigyázatosságból átmenetileg bezártak.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, annál kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya ugyanakkor magasabb, több mint 40 százalékos, s a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógyítási mód.

Egy februári jelentés szerint Szaúd-Arábiában a kór 2012-es megjelenése óta 899 ilyen megbetegedést számláltak össze, s ebből 382 eset végződött halállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik