Nagyvilág

Nyolcan megúszhatták a Malala elleni merényletet

malala (Array)
malala (Array)

A Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni diáklány elleni 2012-es merénylet tíz vádlottja közül nyolcat titokban felmentettek.

A közvélemény eddig úgy tudta, hogy tíz gyanúsítottat ítéltek el, Szajjed Naím pakisztáni ügyész ugyanis az AP hírügynökség szerint áprilisban azt mondta, hogy egy terroristaellenes bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a támadókat. Ez a helyi törvények szerint azt jelenti, hogy az elítéltek legkorábban huszonöt év múlva szabadulhatnak – jelentette a BBC brit közszolgálati televízió pénteken helyi illetékesekre hivatkozva.

Az ügyész szerint tévesen idézték a sajtóban

Szálem Hán, a pakisztáni rendőrség egyik magas rangú tisztségviselője ezzel szemben arról számolt be pénteken, hogy az ügyben eljáró bíróság valójában a bűncselekmény tíz vádlottja közül nyolcat elegendő bizonyíték hiányában felmentett.

Az ügyész azt állítja, hogy a sajtóban eddig tévesen idéztek tőle, ő ugyanis azt mondta, hogy a vádlottak közül mindössze kettőt ítélt el a törvényszék, a többiek ellen nem sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteni.

 
Fotó: MTI / EPA 

Biztonsági források szerint a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották egy katonai létesítményben. Ennek megfelelően az országban sokakat meglepetésként ért már az áprilisi ítélet híre is, ugyanis a hatóságok azt is titokban tartották, hogy tárgyalás kezdődött az ügyben, s utólag sem közöltek részleteket róla.

Felemelte a szavát az iskolába járás mellett

A BBC cikkében rámutatott arra, hogy az elmúlt két hónapban a pakisztáni hatóságok nem tettek semmit az állítólagos tévedés tisztázásáért, az ügyet övező titkolózás pedig kétségeket vetett fel az eljárás hitelességét illetően.

Szakértők hangsúlyozták, hogy bár nem tudni, hogyan és miért terjedtek el hamis információk az üggyel kapcsolatban, az iszlámábádi kormányon nagy volt a nyomás a nemzetközi közösség részéről, hogy megbüntesse a felelősöket, a diáklány ugyanis tavaly októberben megkapta a Nobel-békedíjat, a merénylet miatt pedig addig senkit nem vontak felelősségre.

A támadást a pakisztáni tálibok tervelték ki és hajtották végre. Az akkor még csupán 15 éves Malala azért volt szálka a szemükben, mert aktivistaként felemelte szavát a lányok iskolalába járáshoz való joga mellett, amelyet az iszlamista lázadók szigorúan korlátozni akarnak.

Malala az iskolából tartott hazafelé, amikor négy-öt férfi megtámadta és lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette. Két másik diáklány is megsérült, ám ők kevésbé súlyosan. Malalát Nagy-Britanniába vitték kezelésre, ahol szerencsésen felépült. Azóta is ott él családjával, mert hazájában veszélyben lenne az élete: a pakisztáni tálibok azzal fenyegették meg, hogy végeznek vele és családjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik