Nagyvilág

Mégsem győzte meg Orbán az Európai Néppártot

orbán az ep-ben (Array)
orbán az ep-ben (Array)

Saját pártcsaládja fogalmazott meg elmarasztaló véleményt a Fidesz kormányzásáról.

Míg az Európai Néppárt frakcióvezetője rendezné a viszonyt a Fidesszel, a frakció erős véleményt fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben – írja az Index Eurológus rovata. Ez azért fontos, mert májusban Strasbourgban vitát szerveztek a magyarországi helyzetről, amelyet a jövő héten zárnak le egy parlamenti határozattal, amihez minden európai parlamenti képviselőcsoport elküldi a véleményét.

A strasbourgi vita során Orbán Viktor kiállt amellett a jog mellett, hogy a tagállamok akár a halálbüntetés bevezetéséről is vitázzanak és visszautasította azokat a vádakat, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció idegengyűlölő lenne. Az Európai Néppárt véleményjavaslata viszont – melynek a Fidesz is tagja – elfogultnak és félrevezetőnek nevezi a konzultációt és burkoltan lepopulistázza a Fidesz-kormányt.

A dokumentumban egyebek mellett arról is szó esik, hogy a bevándorlásellenes konzultáció kérdései az EU intézményeit és az általuk előterjesztett javaslatokat hibáztatják. Emlékeztetnek arra, hogy a tagállamok, így Magyarország is részt vesznek az Európai Unió törvényhozási eljárásában.

Aggodalommal írnak az extrém nacionalizmus és a szélsőséges pártok felemelkedéséről is, ugyanakkor visszautasítják azt, hogy ezekkel a politikai erőkkel szemben populista érveket sorakoztasson fel egy demokratikus párt. Az EU-s kormányoknak ehelyett meg kellene hazudtolniuk a szélsőségesek leegyszerűsített érveit, amelyek megkérdőjelezik és veszélyeztetik az európai értékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik