Nagyvilág

Engedélyezte az eutanáziát a strasbourgi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kihirdetett másodfokú, vagyis immár jogerős ítéletében engedélyezte, hogy "a halálba segítsék" a kétoldali végtagbénulásos francia Vincent Lambertet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi ítélkező fórum fellebbviteli Nagytanácsa tizenkét szavazattal öt ellenében kimondta, hogy nem ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményével a francia közigazgatási bíróság – hivatalos elnevezése szerint az Államtanács – tavaly júniusi döntése, miszerint véget lehet vetni a gyógyíthatatlan beteg mesterséges táplálásának.

A most 38 éves Lambert közlekedési balesetben sérült meg hét évvel ezelőtt. Azóta úgynevezett éber kómában van, teljesen béna, mesterségesen táplálják. Gyógyulására, állapotának javulására egyértelmű orvosi szakvélemény szerin semmi esély nincs.

A “kegyes halálba segítés” engedélyezését Lambert felesége kérelmezte, a férfi szülei és két testvére azonban továbbra is életben akarták őt tartani a mesterséges táplálás folytatásával.

Európában több országban engedélyezett a passzív eutanázia, vagyis a kizárólag az életfunkciók fenntartására irányuló ellátás beszüntetése. Az aktív eutanázia – tehát a halál tevőleges előidézése – a kontinens legtöbb országában tiltott, kivételt csak a Benelux államok képeznek. Franciaország is azon országok közé tartozik, ahol engedélyezett a passzív, ugyanakkor tilos az aktív eutanázia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik