Nagyvilág

Carnajev egykori kazah iskolatársát is elítélték

A nyomozás akadályozásáért kapott három és fél évet a Azamat Tazsajakov, a 2013-as merénylet miatt halálra ítélt Dzsohar Carnajev volt főiskolai diáktársát.

Egy másik kazahot, Diasz Kadirbajevet kedden hat évre ítéltek a nyomozás akadályozásáért. Miként Kadirbajev, Tazsajakov is bocsánatot kért tettéért. Büntetésébe beleszámítják azt a két évet is, amelyet eddig a börtönben töltött, majd vissza fogják toloncolni Kazahsztánba.

Laptopot is elrejettek

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharc során életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek. A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbált a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat – egyebek között egy laptopot és egy kiürített petárdákat tartalmazó hátizsákot – megsemmisíteni, illetve elrejteni. A vezető szerepet Kadirbajev játszotta, de Tazsajakov egyetértett vele. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy előzetes tudomásuk lehetett a készülő merényletről.

Etióp diák is volt az ügyben

Tazsajakov együttműködött a hatóságokkal és tanúskodott egy harmadik társuk, az etióp származású, amerikai diák, Robel Phillipos ellen, akit korábban bűnösnek mondtak ki amiatt, hogy hazudott a nyomozóknak, és akinek ítéletét a nap folyamán később hirdetik ki.

Azamat Tazsajakov Carnajev ellen is vallott, ám az ügyészség végül nem idézte be tanúnak a merénylő elleni tárgyalásra.

Ajánlott videó