Nagyvilág

Merkel szerint helyes volt kitenni az oroszokat a G8-ból

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)

Az oroszokat pedig nem érdekli, hogy kitették őket. Sőt, azt mondják: a többiek távoztak a szervezetből.

Helyes döntés volt Oroszország tagságának felfüggesztése a G8 csoportban, és egyelőre nincsenek arra utaló jelek Moszkvából, hogy az ország visszatérhet a demokratikus értékeken alapuló közösségbe – mondta a német kancellár egy csütörtöki interjúban az Oroszország híján G7 néven működő csoport vasárnap kezdődő csúcstalálkozójával kapcsolatban.

Angela Merkel az RTL német televíziónak adott interjúban kiemelte, hogy Oroszország hiánya “természetesen egyfajta veszteség, de (tagságának felfüggesztése) szükséges volt, mert a Krím bekebelezésével és a Donyeck és Luhanszk körüli harcokkal azt kellett látnunk, hogy Oroszország megsérti mindazt, amit én a második világháború után kialakult európai békerendszernek nevezek”.

A G7 csoport soros elnökségét ellátó Németország kormányfője hozzátette: a G7 formátum a közös értékeket, “a demokratikus társadalmi rendre” vonatkozó “közös felfogást” jelképezi, és ezért a Hetek “pontosan azt a csoportot alkotják, amelynek egy asztalnál kell ülnie”.

Igazából ők a G1

Oroszország nem kéri, hogy visszavegyék a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G8 csoportba, amelyben az ukrán válság miatt függesztették fel tagságát – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

Rjabkov Bécsben a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta: már csak azért sem kérik visszavételüket, mert Moszkva álláspontja szerint nem Oroszország hagyta el a G8-at, hanem a csoport többi tagja lépett ki abból tavaly.

A külügyminiszter-helyettes egyúttal közölte, hogy Oroszországot “kevéssé érdekli ez a formátum (…) mert a G8 nem mindig volt hatékony”. Moszkvát jobban érdekli a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20, illetve a felemelkedő gazdasági hatalmakat – Oroszország mellett Kínát, Indiát, Brazíliát és a Dél-afrikai Köztársaságot – tömörítő BRICS országcsoport – mondta Rjabkov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik