Nagyvilág

Tragikus baleset egy angliai hullámvasúton

Alton Towers (Array)
Alton Towers (Array)

Négyen, köztük három tinédzser súlyosan megsérült Anglia egyik legnagyobb vidámparkjában, amikor két kocsi egymásnak csapódott egy hullámvasúton. Az egyik áldozatnak valószínűleg amputálni kell a lábát.

A baleset tegnap délután történt az Alton Towers nevű szórakoztató parkban, Alton in Staffordshire nevű falu közelében.

A Guiness rekordok könyvében is szereplő, 14 körös hullámvasúton egy éppen várakozó üres kocsiba hátulról csapódott be egy másik, amelyen tizenhatan ültek.

Szemtanúk elmondása alapján a hullámvasúttal aznap már voltak gondok, hol elindították, hol leállították a futamokat, és a látogatóknak már elege volt a várakozásból.

„Aztán egyszer csak kiküldtek egy kocsit, tele emberekkel, ami megállt félúton, éppen egy körön felfelé ment” – mesélte egy szemtanú, Josh Pilling a brit Daily Mailnek. „De hirtelen megint elindultak, és egyenesen belerohantak a hullámvasút alján mozdulatlanul várakozó üres kocsiba, fülsüketítő zajjal csapódtak neki.”

Az üres kocsi a híradások szerint éppen tesztkörön volt kinn a meghibásodások miatt.

„Az emberek üvöltöttek és sírtak” – folytatta a történtek leírását Josh. „Le kellett volna állítaniuk az egész vasutat, és mérnököket hívni, hogy átnézzék! Egyszerűen sokkol, hogy ez megtörténhetett!”

Egy másik jelenlévő, Olivia Marston azt mondta:

„Az ütközés borzasztó volt. Abszolút horrorisztikus! Mindenki a helyszín köré gyűlt, és kiabált.”

„A becsapódás masszív volt és a kocsi elején ülő emberek eszméletlennek tűntek egy rövid időre” – magyarázta egy harmadik szemtanú, Thomas Healy. „A kocsi eleje összezúzódott, és az ott ülők biztosan lábsérüléseket szenvedtek. Volt egy fiú, akinek a feje vérben úszott.”

Négy mentőhelikopter érkezett a helyszínre, és a helyi tűzoltó és mentő brigádnak öt órába telt, amíg az összes utast kiszabadították.

A brit West Midlands Mentőszolgálat közölte, hogy egy 18 éves fiú, egy 27 éves férfi, és a barátnőik, egy 17 és 19 éves lány súlyos lábsérüléseket szenvedtek, a többi utas könnyebben sérült.

A parkot ma nem nyitották ki. Azt, hogy a balesetet mi okozhatta, még vizsgálják. Ian Crabbe, az Alton Towers egyik ágazati igazgatója a Daily Mailnek azt mondta, a személyzet megrendült a történtek miatt. A korábbi technikai problémákkal kapcsolatban hozzátette:

„Egyelőre nem tudom ennek részleteit, de ez a vizsgálat részét képezi majd, ahogy az emberi mulasztás lehetősége is. Hat éve dolgozom a cégnél, és ez a legsúlyosabb baleset, ami azóta történt. Azt mondanám, hogy ez a legsúlyosabb baleset az Alton Towers történetében. Aggodalmunkat fejezzük ki azok felé, akik megsérültek. A szerkezettel korábban voltak problémák, de ez normális a hullámvasutaknál. Nem gondolom, hogy fair lenne ezeket összefüggésbe hozni a mostani incidenssel – nem hiszem, hogy közük van egymáshoz.”

Marcus Gaines, az Európai Hullámvasutas Klub képviselője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy minden ilyen szerkezetnek van egy automatikus fékrendszere, ami garantálja, hogy a kocsik biztonságosan legyenek a különböző szektorokban elkülönítve.

„Ebben az esetben valamiért a számítógépes rendszer nem realizálta, hogy egy vonat megállt a síneken, és nem tartotta a kocsit a saját szektorában, ez vezetett az ütközéshez. Nem is emlékszem, mikor történt ilyen utoljára az Egyesült Királyságban. Kétszer akkora az esély arra, hogy beléd csap egy villám, mint hogy megsérülj egy hullámvasúton.”

A Smiler ride nevű szerkezet, amin a baleset történt, 52 mérföld per órás sebességgel képes száguldani, két perc 45 másodpercig tart egy menet rajta, és a legnagyobb íve fentről lefelé 30 méter hosszú. Egy ilyen hullámvasút 18 millió fontba kerül, és az Alton Towersben 2013-ban nyitották meg.

Nem ez volt az első incidens rajta – a megnyitása előtt nem sokkal például 16 újságíró akadt fenn a hullámvasúton.

A parkot egyébként a Merlin Entertainments nevű cég működteti, amely a második legnagyobb ilyen jellegű szórakoztató vállalkozás a Disney után – 23 országban összesen 105 attrakciójuk, 11 hoteljük és három nyaraló falujuk van. A baleset után a tőzsdén a cég értéke jelentősen zuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik