ukrajnai háború (Array)
Nagyvilág

Támadásba lendültek Donyecknél a szakadárok

Heves tüzérségi támadást indítottak az oroszbarát szakadár erők a kelet-ukrajnai Donyecknél, s a térségben több helyen közelharc alakult ki a támadók és az ukrán katonák között.

Ezt Jevhen Dejdej parlamenti képviselő, a Kijev-1 zászlóalj koordinátora közölte közösségi oldalán. A politikus azt írta, hogy a tüzérségi támadások következtében “lángokban áll” Marjinka és Krasznohorivka település a frontvonal ukrán fegyveres erők által ellenőrzött oldalán.

Hozzátette, hogy a térségben a frontvonalnál heves közelharc folyik a szemben álló felek között, a szakadárok át akarnak törni a kormányerők védelmi vonalán. Dejdej értesülései szerint vannak sérültek az ukrán katonák között. Hivatalos adatok a katonai veszteségekről még nem érkeztek.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdán ugyancsak arról számolt be, hogy előző éjjel a szakadárok szinte minden tűzerejüket a Donyeck környéki, ukrán ellenőrzésű településekre összpontosították. Legalább tíz települést vettek tűz alá a februárban kötött minszki megállapodás által tiltott, nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel. Piszki településre több ízben is tüzet nyitottak. A nagy kaliberű aknavetők és gépfegyverek mellett harckocsit is bevetettek a támadók.

Az éjszaka Luhanszk környékén négy településre nyitottak tüzet a szakadárok, köztük Sztanicja Luhanszkát 120 milliméter kaliberű lövegekből lőtték. Az ilyen és nagyobb kaliberű nehézfegyvereket a február 12-i minszki megállapodás szerint ki kellett volna vonniuk a frontvonal menti övezetből.

Szintén tiltott, 120, illetve 155 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet négy településre a két kelet-ukrajnai megyeszékhely között, Artemivszk körzetében. Az ukrán fegyveres erők állásai fölött 27-szer jelentek meg felderítő drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!