Nagyvilág

Megtámadták egy jogvédő szervezet irodáját Csecsenföldön

Álarcos férfiak támadták meg szerdán egy orosz emberi jogi szervezet irodáját az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban.

A Kínzás Elleni Bizottság nevű jogvédő szervezet a Twitter közösségi oldalon számolt be a történtekről. Közlésük szerint egy ellenük szervezett tüntetés közben orvosi maszkot viselő, feszítővasakkal és kalapácsokkal felfegyverkezett fiatal férfiak hatoltak be a képviseletükre. A bizottság munkatársainak az ablakokon át kellett kimenekülniük az épületből. Közlésük szerint a rendőrség nem reagált a segélyhívásaikra. Az irodában komoly károk keletkeztek.

A Kínzás Elleni Bizottság azon kevés emberi jogi szervezetek egyike, amelyek még nem szüntették be működésüket a Ramzan Kadirov csecsen elnök által 2007 óta vaskézzel irányított észak-kaukázusi köztársaságban. A csoport irodáját és munkatársait már korábban is érték támadások Csecsenföldön. Tavaly decemberben ismeretlenek felgyújtották a bizottság irodáját Groznijban, miután a szervezet elnöke néhány nappal korábban Kadirovot bírálta.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, ahol rendszeresek a kisebb-nagyobb terrorakciók, és ide vezetnek az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. A Szovjetunió 1991-es szétesése után Oroszország két háborút vívott a szakadár csecsen erőkkel, az elmúlt években azonban iszlám szélsőségesek léptek a szakadár csoportok helyére. Ramzan Kadirov 2007. április 5. óta irányítja vaskézzel Csecsenföldet, és a Kreml azóta bizton támaszkodhat az elnökre az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

A Moszkva és Groznij közötti feszültségek azonban nemrég újra kiéleződtek, miután az orosz hatóságok a Kadirov vezette biztonsági erőkhöz közel álló csecseneket gyanúsítottak meg Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető február végi meggyilkolásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik