Nagyvilág

Kitiltották az orosz EU-nagykövetet

Europai-Parlament(650x433).jpg (Array)
Europai-Parlament(650x433).jpg (Array)

Az Európai Parlament megválaszolta az európai uniós politikusok oroszországi beutazását tiltó moszkvai "feketelistát".

Martin Schulz, az EP elnöke levélben tájékoztatta Vlagyimir Csizsov nagykövetet az intézkedésről. Csizsovon kívül egy másik, meg nem nevezett orosz diplomatára is vonatkozik a korlátozás – közölte kedd este Schulz hivatala.

Nem léphet EP-területre

Az EP elnöke indoklásában azt írta, hogy mivel az orosz hatóságok nem tették átláthatóvá intézkedéseiket, jogosnak tartja a megfelelő válaszlépések meghozatalát. A két orosz diplomatára vonatkozó korlátozáson kívül az EP felfüggeszti tevékenységét az EU-orosz parlamenti együttműködési bizottságban, és eseti alapon fogja engedélyeztetni az orosz parlamenti képviselők belépését az EP-be.

 
Fotó: wikimédia 

Az unióhoz akkreditált diplomaták szabadon beléphetnek az EP-területére, és ezt a jogot vonta meg Csizsovtól és a másik orosz diplomatától az EP elnöke.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdára virradóra úgy reagált a döntésre, hogy az orosz külügyminisztérium nem dramatizálja túl a történteket. “Azt hiszem, hogy a parlamentbe tulajdonképpen nem is kell elmenni, korlátozásokkal vagy nélkülük, ott nincs mit csinálni” – mondta Rjabkov, és úgy fogalmazott, hogy az EP Oroszországgal kapcsolatos döntéseiből sajnálatos módon egyre inkább hiányzik a józan ész.

Lavrov: nem szeszélyből készült a lista

Rjabkov felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban Moszkva képviselői – köztük Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is – többször elmondta, de az uniós politikusok valamiért “nem fogják fel”, hogy a 89 nevet tartalmazó orosz lista nem holmi szeszélyből született, hanem törvényes és arányos válaszlépés volt az Oroszország képviselőire vonatkozó, mondvacsinált okokból hozott uniós utazási korlátozásokra.

Szombaton több internetes portálon is megjelent a Moszkva által összeállított névsor, amelyből kiderül, hogy a legtöbb kitiltott lengyel állampolgár, de szép számban vannak britek, németek, svédek, észtek és litvánok közöttük. Magyar név nem szerepel a listán. Több európai illetékes megalapozatlannak és önkényesnek nevezte a “feketelistát”, amelyen nem pusztán a Moszkvát élesen bíráló politikusokat és közéleti személyiségeket, hanem katonai és titkosszolgálati tisztségviselőket is eltiltottak az oroszországi beutazástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik