Nagyvilág

Globális fenyegetéssé válhat az Iszlám Állam

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

A dzsihádista fegyveres szervezet terjeszkedése globális következményekkel járhat, figyelmeztetett az amerikai elnök ügyeiben eljáró különmegbízott.

John Allen nyugalmazott tábornok kijelentette, megbosszulhatja magát az, ha nem lépnek fel hatékonyan az Iszlám Állam ellen. Hangoztatta, hogy az IÁ nem kizárólagosan iraki vagy szíriai problémát jelent, hanem regionális problémát, amely kezd még szélesebb körre kiterjedni, globálissá válni. John Allen kritikusan beszélt arról, hogy Irakban kormányzati vezetés alá kerültek az Iszlám Állam elleni koalíciós erők.

Azt is kijelentette, hogy a dzsihadisták soraiba igyekvő külföldi fegyveresek, zsoldosok megállításának feladata nem egyedül Törökországé. Törökország határa Szíriával és Irakkal az utolsó védvonal – hívta fel a küldöttek figyelmét. Az amerikai különmegbízott a szíriai válságra is kitért. Úgy vélekedett, hogy Bassár el-Aszad elnök nem kaphat szerepet annak hosszú távú rendezésében.

Allen kiemelte, hogy a dohai tanácskozáson “nagyon vehemens” vita folyt a koalícióban részt vevő számos ország között arról, hogyan teremtsék meg a politikai átmenetet Damaszkuszban anélkül, hogy abban szerepet kapjon Aszad, akinek kormányhadserege 2011 óta hadat visel az iszlamisták és más fegyveres felkelőcsoportok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik