Nagyvilág

Csúnya balhé lett az egyiptomi államfő berlini sajtótájékoztatójából

szíszi sajttáj (Array)
szíszi sajttáj (Array)

A demokratikus értékekkel finoman szólva hadilábon álló elnök nem válaszolt egy honfitársa kérdésére, mire az lenácizta, a kézből etetett sajtó munkatársai pedig ellenkiabálásba fogtak.

Botrányba torkollt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Angela Merkel német kancellár közös berlini sajtótájékoztatója – derült ki az RT videójából.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnokából puccsal államfővé lett esz-Szíszi elnökségét súlyos emberi jogi problémák övezik – ilyen az előző államfő, Mohamed Murszi ellen hozott halálos ítélet vagy a kopt keresztények elnyomása. A Bundestag elnöke előre be is jelentette, hogy nem akar találkozni esz-Szíszivel, Angela Merkel pedig a közös sajtótájékoztatón az államfő szemére vetette a kifogásokat.

A sajtóeseményen egy egyiptomi újságírónő kérdést akart feltenni esz-Szíszinek, de megtagadták tőle a válaszadás jogát. A nő nácinak nevezte az elnököt, erre válaszul kivezették, mire ordítozás tört ki. Az esz-Szíszit támogató újságírók közben azt kezdték kántálni, hogy „éljen soká Egyiptom”.

Az egyiptomi államfő a németországi látogatás után pénteken Budapestre érkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik