Nagyvilág

Heteken belül ebolamentes lesz Sierra Leone

ebola (Array)
ebola (Array)

Egyetlen ország maradt, ahol még pusztít a kór.

Hetek kérdése, és Sierra Leone is ebolamentes lesz, de még idő kell ahhoz, hogy Guineából is eltűnjön végleg a halálos kór, közölte kedden David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja.

Nabarro az AP hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy a nyugat-afrikai ebolajárványnak nincs még vége. Libériát már három héttel ezelőtt ebolamentessé nyilvánították, miután másfél hónapon át nem találtak új megbetegedést.

“Sierra Leonéban és Guineáben előfordulnak megbetegedések, habár nem nagy számban, de elegendő mennyiségben ahhoz, hogy nagyon nyugtalanító legyen” – mondta Nabarro. Az ENSZ-megbízott szerint Guineában különösen aggasztó a helyzet, mert meglepetésszerűen bukkannak elő olyan betegek, akik az orvosok által nem egészen tisztázott fertőzési láncokon keresztül kapják meg a betegséget.

“Olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Nagyon nehéz megtalálni a betegeket, és kezelésnek alávetni őket, még mielőtt másokat megfertőznének” – mondta Nabarro. Az is gondot jelent, hogy egyes guineai közösségek nem működnek együtt a járványügyi szakemberekkel, mert szerintük a betegekkel és a halottakkal való bánásmódjukkal beavatkoznak a szokásaikba. A betegség az elhunyt holttestének megérintésével is fertőz, Guineában viszont a tetemek érintése része a tradicionális temetkezési rituáléknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2014 márciusa óta 27 049 embert fertőzött meg az ebolavírus, és 11 149 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset az említett három nyugat-afrikai országban, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban történt. Május 24-e óta 12 új megbetegedés történt: kilenc Guineában és három Sierra Leonéban. Előző héten 35-öt regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik