Nagyvilág

Elnapolták Murszi halálos ítéletét

Murszi (Array)
Murszi (Array)

A kairói büntetőbíróság elhalasztotta a végleges ítélethirdetést Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök börtönkitörési perében.

Az eljárást azzal a váddal indították ellene, hogy “külföldi fegyveresek” segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban.

Diplomáciai gondokat okozhatott volna

Saabán es-Sámi bíró bejelentése szerint az egyiptomi mufti az előírásoknak megfelelően megvizsgálta a halálbüntetéseket, és véleményét kedd reggel át is nyújtotta a törvényszéknek, amely a végleges ítélethirdetést június 16-ra halasztotta.

Az egyiptomi előírások szerint a halálbüntetéseket csak a legfőbb vallási méltóság véleményezése után véglegesítik, anélkül, hogy annak figyelembevétele kötelező lenne a bírókra nézve.

 
Fotó: Europress 

Az egyiptomi törvényhozás függetlenségét megkérdőjelezők nem számoltak döntéssel egy nappal Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök németországi látogatása előtt, amelyet komoly diplomáciai “ellenszél” előzött meg Berlinből Murszi áprilisi halálra ítélése miatt.

A biztonsági erők órákkal a keddi ítélethirdetés előtt letartóztatták a hatalomból a hadsereg által 2013. július 3-án elmozdított Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet két magas rangú tisztségviselőjét – jelentette be a szervezet szóvivője, Mohamed Montaszer. Az időközben terrorcsoportként betiltott Muzulmán Testvériség vallási vezetőjének számító Abder-Rahmán el-Barr és a szervezet volt szóvivője, Mahmúd Gozlán sajtójelentések szerint a fővároshoz közeli el-Gízában bujdostak.

Évek óta halottat is megvádoltak

Montaszer a műveletet “sikertelen kísérletnek” nevezte, amelynek célja “a haza egész területén aktív hős forradalmárok tevékenységének megzavarása” volt. A belügyminisztérium szerint az iszlamisták ellen “terrorista sejt létrehozása” a vád.

Az áprilisi ítélethirdetés után nagy port vertek fel azok a palesztin jelentések, amelyek szerint a vádlottak listáján számos olyan ember is szerepel, akikkel már évekkel az eset előtt végzett az izraeli hadsereg, egy gyanúsított pedig 1996 óta izraeli börtönben ül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik