Nagyvilág

Oroszokat szimatol az ENSZ Ukrajnában

Donyecki Népköztársaság (Array)
Donyecki Népköztársaság (Array)

Az ENSZ szerint oroszok lehetnek Donyeckben és Luhanszkban, és mindkét háborús fél tesz az emberi jogokra. Már több ezer a halottak száma.

Egyre több jel utal arra, hogy orosz katonák harcolnak Kelet-Ukrajnában, bár az orosz állam közvetlen érintettsége nem bizonyítható egyértelműen – közölték az ENSZ magas rangú emberi jogi illetékesei hétfőn. “Arról van szó, hogy egyre több (nem reguláris) harcos áramlik be, és egyre több bizonyíték utal arra, hogy orosz katonák is érintettek a harcokban” – mondta Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese.

Simonovic ezzel arra utalt, hogy két héttel ezelőtt két, Kelet-Ukrajnában az ukrán biztonsági erők fogságába esett fegyveres azt állította, hogy az orosz hadseregben szolgálnak. Moszkva szerint viszont a fegyveresek “zsoldosok”, akik kiléptek a fegyveres erők kötelékéből. Armen Harutjunján, a világszervezet ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője azt mondta, “nagyon nehezen bizonyítható, hogy ők katonák vagy sem. Ezért fogalmazunk úgy, hogy az Orosz Föderáció “harcosairól” van szó.”

Kijev, a NATO és nyugati országok többször vádolták azzal Moszkvát, hogy aktív részese a kelet-ukrajnai válságnak. Oroszország tagadja ezt, azt állítja, hogy ha harcolnak is Ukrajnában oroszok, önszántukból mentek oda. Korábban az ukrán sajtó azt írta, hogy állítólag az orosz katonákkal, mielőtt Ukrajnába küldenék őket, feletteseik felmondólevelet íratnak alá.

Szintén hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala arról számolt be, hogy mind Kijev, mind a kelet-ukrajnai szakadárok figyelmen kívül hagyják az emberi jogok védelmét dacára annak, hogy a februári minszki fegyverszünetben vállalták ezt. A hivatal szerint akadozik a hadifoglyok cseréje, és egyik fél sem nyújt teljes hozzáférést a konfliktus sújtotta területhez a segélyszervezeteknek, miközben sok a segítségre szoruló ember. Az ENSZ adatai szerint a több mint egy éve kezdődött konfliktusban 6417 ember halt meg és közel 16 ezren sebesültek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik