Nagyvilág

Öngyilkos merénylő pusztított Irakban, rengeteg a halott

Öngyilkos merénylő végzett az iraki biztonsági erők legkevesebb harmincnyolc tagjával hétfő délelőtt az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartományban, a támadásban huszonöt további rendőr és katona megsebesült.

Nevük elhallgatását kérő tartományi források szerint a merénylő egy robbanószerrel megrakott, Humvee típusú katonai járművet robbantott fel a hadsereg al-Mutanna nevű támaszpontján. A bázis az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralta Fallúdzsa várostól északra, Bagdadtól pedig mintegy 50 kilométerre nyugatra fekszik.

A detonáció következtében egy lőszerraktár és több más épület megsemmisült. A robbantásban az iraki szövetségi rendőrség és a hadsereggel szövetségben harcoló síita milíciák több tagja vesztette életét. A merénylet elkövetését egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, megfigyelők szerint azonban az Iszlám Állam állhat a rajtaütés hátterében.
Az iraki kormányerők az előző héten indítottak hadművelet, hogy visszafoglalják a szíriai, a jordániai és a szaúdi határ, valamint Bagdad között elterülő el-Anbár tartományt a szélsőséges iszlamistáktól.

Az Iszlám Állam tavaly év elején vonta ellenőrzése alá el-Anbár nagy részét, és nemrégiben elfoglalta a tartomány székhelyét, Ramádit is, nagy mennyiségű fegyvert zsákmányolva. A város eleste az iraki erők számára az utóbbi egy év legnagyobb veresége volt, és árnyékot vetett az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tevékenységére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik