autopalya(210x140).jpg (Array)
Nagyvilág

Nekimegy Brüsszel a németeknek az autópályadíj miatt

Kötelezettségszegési eljárást indul Németország ellen, mert a díjat a németek nem fizetnék, csak a külföldiek.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen a külföldieket terhelő autópályadíj miatt – jelentette be a testület elnöke egy hétfői német interjúban. Jean-Claude Juncker a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, a bizottságnak “jelentős kétségei” vannak azzal kapcsolatban, hogy az autópályadíjról szóló törvény megfelel-e a diszkrimináció tilalmát előíró uniós alapelvnek. “A bizottságnak a szerződések őreként tisztáznia kell ezeket a kétségeket egy kötelezettségszegési eljárás révén, vagy szükség esetén az Európai Bíróság előtt” – mondta Juncker.

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter közölte, nem érti a bizottsági elnök bejelentését. Felfoghatatlan, hogy Németország miért nem vezethet be úthasználati díjat, amikor az autósoknak már szinte egész Európában fizetniük kell – magyarázta a bajor konzervatív CSU politikusa hozzátéve, hogy Brüsszel “általánosító kritikája” elfogadhatatlan, és ha a bizottságnak “észrevétele” van a német szabályozással kapcsolatban, akkor “részletesen el kell mondania, hogy mi nem tetszik a törvényekben”.

A német szabályozás két törvényből áll. Az egyik az autópályákra és szövetségi főutakra (Bundesstraße) vonatkozó úthasználati díj 2016. január 1-i bevezetéséről rendelkezik azzal a megkötéssel, hogy a külföldieknek csak az autópályák használatáért kell fizetniük. A másik törvény értelmében a Németországban üzemben tartott kocsik tulajdonosai az úthasználati díj összegének megfelelő kedvezményt kapnak a gépjárműadóból. Így végeredményben a külföldiekkel autópályadíjat fizettetnek, a német autósokra pedig nem hárul újabb teher.

A törvényhozás mindkét házában elfogadott törvények bírálói kezdettől fogva hangoztatják, hogy a rendszer hátrányosan megkülönbözteti a külföldieket, ami ellentétes az uniós joggal. Jean-Claude Juncker bejelentése után a parlamenti ellenzéki pártok – a Baloldal és a Zöldek – közlekedési szakpolitikusai azt mondták, hogy a bizottság elmarasztalja majd Németországot, a megoldás pedig nem az lesz, hogy végül nem vezetik be a díjat, hanem az, hogy a németeknek is fizetniük kell.

Az éves díj a motor nagyságától és környezetvédelmi besorolásától függően átlagosan 74 euró (23 ezer forint). A külföldi autósok tíz napra vagy két hónapra is vásárolhatnak elektronikus matricát 5 és 30 euró közötti összegért. A közlekedési minisztérium szerint az államháztartásnak évente 500 millió euró körüli bevétele lesz a díjból.

A külföldi autósokat terhelő sztrádahasználati díj bevezetése a CSU – az Angela Merkel vezette CDU testvérpártja – nyomására került a kormány programjába. A bajor konzervatívok arra hivatkoznak, hogy a német autósoknak Európában szinte mindenütt fizetniük kell az autópályák használatáért, a külföldiek viszont ingyen autózhatnak a német sztrádákon, ami szerintük elfogadhatatlan.

Ajánlott videó