lindsey graham (Array)
Nagyvilág

Graham szenátor is bejelentkezett

A biztonságpolitikai kérdésekben "héjaként" ismert Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor hétfőn bejelentette, hogy beszáll a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelembe.

“Azok, akik azt hiszik, hogy el tudunk szakadni a világtól és biztonságban élhetünk úgy, hogy hátulról irányítunk, szavazzanak másra. Nem én vagyok az önök embere” – hangoztatta a politikus a Barack Obama elnök külpolitikáját élesen bíráló beszédében.

Az 59 éves politikus a 9. ismertebb republikánus, aki meg kívánja mérettetni magát a pártja hivatalos elnökjelöltségéért folytatott versenyben. Graham egyike volt annak a 47 szenátornak, akik márciusban levélben figyelmeztették az iráni vezetést arra, hogy minden Obamával megkötött megállapodás csak addig maradhat érvényben, amíg az elnök hivatalban van.

Lindsey Graham a hétfői beszédében sürgette, hogy az Egyesült Államok fokozza az iszlamista szélsőségesség elleni harcot külföldön, és akadályozza meg, hogy a militánsok támadást intézzenek ellene, mint azt 2001. szeptember 11-én tették.

“Azért akarok elnök lenni, hogy legyőzzem az ellenségeket, akik megpróbálnak megölni bennünket, hogy ne csak megbüntessem vagy bíráljam vagy feltartóztassam, hanem hogy legyőzzem őket” – mondta Graham, John McCain szenátor eszmetársa és közeli barátja.

A szenátor a hidegháború idején jogászként szolgált az amerikai légierőnél Nyugat-Németországban. A törvényhozás tagjaként – és tartalékos ezredesként – többször is felkereste Irakot és Afganisztánt. A külügyekben képviselt beavatkozás-párti magatartása ellenére bírálatok érték a pártján belül, amiért együttműködött a demokratákkal a bevándorlásügyi reform és a klímaváltozás kérdésében.  

Lindsey Graham 1999-ben egyike volt annak a 13 republikánus szövetségi képviselőnek, akik felelősségre vonási eljárást folytattak le Bill Clinton elnök ellen.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) honlapja szerint eddig 357-en küldték be az elnökválasztáson való induláshoz szükséges iratokat.

Ajánlott videó