Nagyvilág
lindsey graham (Array)

Graham szenátor is bejelentkezett

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 01. 21:23

A biztonságpolitikai kérdésekben "héjaként" ismert Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor hétfőn bejelentette, hogy beszáll a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelembe.

“Azok, akik azt hiszik, hogy el tudunk szakadni a világtól és biztonságban élhetünk úgy, hogy hátulról irányítunk, szavazzanak másra. Nem én vagyok az önök embere” – hangoztatta a politikus a Barack Obama elnök külpolitikáját élesen bíráló beszédében.

Az 59 éves politikus a 9. ismertebb republikánus, aki meg kívánja mérettetni magát a pártja hivatalos elnökjelöltségéért folytatott versenyben. Graham egyike volt annak a 47 szenátornak, akik márciusban levélben figyelmeztették az iráni vezetést arra, hogy minden Obamával megkötött megállapodás csak addig maradhat érvényben, amíg az elnök hivatalban van.

Lindsey Graham a hétfői beszédében sürgette, hogy az Egyesült Államok fokozza az iszlamista szélsőségesség elleni harcot külföldön, és akadályozza meg, hogy a militánsok támadást intézzenek ellene, mint azt 2001. szeptember 11-én tették.

“Azért akarok elnök lenni, hogy legyőzzem az ellenségeket, akik megpróbálnak megölni bennünket, hogy ne csak megbüntessem vagy bíráljam vagy feltartóztassam, hanem hogy legyőzzem őket” – mondta Graham, John McCain szenátor eszmetársa és közeli barátja.

A szenátor a hidegháború idején jogászként szolgált az amerikai légierőnél Nyugat-Németországban. A törvényhozás tagjaként – és tartalékos ezredesként – többször is felkereste Irakot és Afganisztánt. A külügyekben képviselt beavatkozás-párti magatartása ellenére bírálatok érték a pártján belül, amiért együttműködött a demokratákkal a bevándorlásügyi reform és a klímaváltozás kérdésében.  

Lindsey Graham 1999-ben egyike volt annak a 13 republikánus szövetségi képviselőnek, akik felelősségre vonási eljárást folytattak le Bill Clinton elnök ellen.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) honlapja szerint eddig 357-en küldték be az elnökválasztáson való induláshoz szükséges iratokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.