Nagyvilág

Ellenzéki lapot fenyegetett meg a török elnök

erdogan(1)(650x433).jpg (Array)
erdogan(1)(650x433).jpg (Array)

Orbán illiberális példaképének nem tetszett, hogy megírta a lap: Törökország fegyvereket szállít a szír ellenzéknek.

A török elnök nyilvánosan megfenyegette azt az ellenzéki újságot, ami múlt héten fényképekkel és videóval alátámasztott jelentést tett közzé arról, hogy Ankara fegyvereket akart csempészni a szomszédos Szíriában harcoló felkelőknek. “Azt hiszem, súlyos árat fog fizetni az az ember, aki ezt az exkluzív cikket megírta (…), nem fogom hagyni, hogy büntetlenül megússza” – jelentette ki vasárnap egy beszédében Recep Tayyip Erdogan.

A Cumhuriyet című újság múlt pénteken írt arról, hogy a MIT török titkosszolgálat megpróbált humanitárius segélyszállítmánynak álcázott fegyvereket csempészni a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelőknek, de tervét meghiúsította az államügyészség. Utóbbi fellépése mögött Erdogan szerint az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen befolyásos iszlám hitszónok mozgalma áll. A török elnök szerint Gülen, aki egykor szövetségese volt, megpróbál egy párhuzamos államot kiépíteni, és a kormány hatalmának megdöntésére törekszik.

 

A török kormány támogatja a szíriai ellenzéket, és a szíriai elnök hatalmának megdöntését szeretné, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ehhez fegyvereket nem biztosít. Ahmet Davutoglu török kormányfő az AFP-nek adott interjújában “választási manipulációnak” nevezte a lap pénteki állításait. Az országban június 7-én tartanak parlamenti választásokat.

Can Dündar, a Cumhuriyet főszerkesztője az újság hétfői számában megvédte a szíriai fegyverszállításokról szóló cikket. “Mi nem állami tisztviselők vagyunk, hanem újságírók. A lap csupán azokról tett közzé képeket, akik munkájukkal megvédenék a köztársaságot” – jelentette ki Dündar. Az egyik leleplező felvételen az államügyészség tagjai láthatók az egyik, fegyvereket szállító teherautó átvizsgálása közben. A főszerkesztő ellen többek között terrorista propaganda terjesztése és kémkedés miatt indult eljárás. Dündar Törökország egyik vezető ellenzéki újságírója.

A Cumhuriyet rendszeresen felbőszíti a kormányt, év elején például azzal tette ezt, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni támadás után a nyomtatott török médiumok közül egyedüliként Mohamed-karikatúrákat jelentetett meg. Davutoglu bírálta az újság lépését, mondván a sajtószabadság nem engedi meg a vallási értékek megsértését. Az ügy miatt akár négy és fél év szabadságvesztés is várhat a lap két újságírójára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik