Nagyvilág

Budapestre jön Juncker „jobb keze”

Az Európai Bizottság alelnöke, Maros Šefčovič június közepén Budapestre látogat, a most indított, 28 tagállamra kiterjedő Energiaunió-túra magyar állomásaként.

A körút célja, hogy párbeszédet folytasson az Energiaunióról a Kormány és a Parlament képviselőivel, de a helyi véleményformálókkal, köztük civilekkel is – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményéből.

Az Energiaunió létrejötte számottevően csökkenteni fogja az Unió üvegházgáz-kibocsátásait és energiafüggőségét az energiahatékonyság és az alternatív energiaforrások ösztönzésével, és a nemzeti energiarendszerek nagyobb integrációjával. A közös fellépést indokolja, hogy az EU a világ legnagyobb energiaimportőre – teljes energiafelhasználásának 53 százalékát importból szerzi be, melynek értéke éves szinten hozzávetőleg 400 milliárd euró.

Az Energiaunió magyar szempontból különösen fontos eleme, hogy a jövőben a bizottság nagyobb átláthatóságot és előzetes bizottsági vizsgálatot szeretne a tagállamok EU-n kívül országokkal kötött energia-szerződéseiben, ideértve a gázvásárlást, illetve az atomerőmű-fejlesztéseket.


Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik