Nagyvilág

Bosznia-Hercegovinába látogat a pápa

ferenc pápa (Array)
ferenc pápa (Array)

A béke, a párbeszéd és a bátorítás lesz az üzenete Ferenc pápa június 6-i szarajevói látogatásának - jelentette be maga az egyházfő a Bosznia-Hercegovinának címzett videoüzenetében.

“Béke veletek” – hangsúlyozta a pápa, emlékeztetve arra, hogy a feltámadt Jézus ezekkel a szavakkal üdvözölte tanítványait. Egyben ez a mottója is az egyházfő szarajevói útjának, amelynek célja, hogy a testvériséget és a békét hirdesse abban az országban, amelyben két évtizeddel ezelőtt háború pusztított.

Szombaton a pápa a bejelentés szerint a vallásközi párbeszédet, az ökumenizmust, valamint a békés egymás mellett élést hirdeti majd.

Ferenc pápa februárban jelentette be, hogy júniusban Szarajevóba utazik, s a boszniai főváros azóta ennek lázában ég. A látogatáshoz logó is készült, valamint kifaragták azt a domborműves széket, amelyen a pápa a látogatás során ülni fog. A székre vallási szimbólumok, a pápa címere és a három boszniai katedrális képe került.

Az egyházfő boszniai látogatásának központi rendezvényére, a Kosevo stadionba 60-70 ezer hívőt várnak, és több mint ezer újságíró is jelezte részvételét. Ferenc pápa egynapos látogatását több ezer rendőr és több titkosszolgálat ügynökei biztosítja.

A pápa nemcsak a hívekkel, hanem a boszniai államvezetéssel és az ország vallási vezetőivel is találkozik majd.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában körülbelül 450 ezer katolikus él. A balkáni országba utoljára 2003-ban látogatott katolikus egyházfő II. János Pál pápa személyében, aki akkor Banja Lukát látogatta meg, korábban, 1997-ben pedig Szarajevóban járt. Az azóta szentté avatott pápának szobra is van a boszniai fővárosban, az ország muszlim, katolikus és ortodox lakossága ugyanis egyként a vallások és népek közötti egyetértés és béke követének tartotta II. János Pált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik