Nagyvilág

Több száz kilós smaragd sorsáról döntöttek

smaragd (Array)
smaragd (Array)

Hosszú évek jogi csatározásai után rendeződött a világ egyik legnagyobb, 381 kilogramm súlyú smaragdjának tulajdonjoga, és a Brazíliában talált csiszolatlan drágakő az Egyesült Államokban maradhat az után, hogy egy kaliforniai bíró egy amerikai cégnek ítélte azt.

A Los Angeles megyei legfelsőbb bíróság bírája hatévi pereskedés után hozott ítéletében a hét végén kimondta, hogy a 372 millió dollárra becsült smaragd az amerikai FM Holdings céget illeti meg. Ha más fél 15 napon belül nem fellebbez, döntése véglegessé válik, és az amerikai cég – hat éven át folytatott pereskedés nyomán – hozzájuthat a Los Angeles megyei seriffi hivatalban őrzött drágakőhöz.

Várhatóan senki nem fog fellebbezést benyújtani, mivel más felek már vesztettek a jogi csatákban, illetve rendezték vitás kérdéseiket a holdinggal.

A pompás smaragdot a brazíliai őserdőkben bányászták ki és a Bahia-smaragd nevet kapta, megtalálási helye, Bahia brazil szövetségi állam után. Ez a világ egy legnagyobb csiszolatlan smaragdja, 180 ezer karátos, több mint 90 centi magas és olyan, mintha hatalmas zöld rudak lennének egy kőbe ágyazva.

Brazília képviselője a tárgyaláson nemzeti kulturális és tudományos örökségként beszélt a smaragdról, amelyet az Egyesült Államoknak vissza kell juttatnia megtalálási helyére, és kérte a tárgyalások felfüggesztését. A bíró azonban elutasította kérelmüket.

A smaragd története páratlan, Anthony Thomas kaliforniai férfi, a másik peres fél azt állította, hogy övé a smaragd, 60 ezer dollárért vásárolta meg 2001-ben, de sohasem szállították le neki. Az eladó brazil bányászok inkább megtartották a követ, és a vevőnek azt mondták, hogy a szállító veszítette el, miközben másnak nagyobb összegért ismét eladták.

Thomas azonban a vásárlásról más bizonyítékot, mint a smaragdról készült felvételeket nem tudott bemutatni, mert a tulajdonjogot igazoló számla állítólag megsemmisült, amikor a háza 2006-ban leégett.

A smaragd egyébként 2005-ben érkezett az Egyesült Államokba. Állítólag egy New Orleans-i raktárban őrizték, amikor lecsapott a Katrina hurrikán, onnan átvitték egy Los Angeles-i raktárba, ahonnan állítólag ellopták. Idaho államban is felbukkant, mielőtt Kit Morrison drágakő-kereskedő, az FM Holdings egyik partnere 2008-ban Las Vegasban – ahol megpróbálta eladni – átadta a Los Angeles-i rendőröknek.

Morrisonnak megvoltak a papírjai a tulajdonjogról, és úgy vélte, hogy néhány héten belül visszakapja a smaragdot.
Brazília diplomáciai csatornákon még megpróbálhatja visszaszerezni a drágakövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik