menekültek (menekültek)
Nagyvilág

Százakat mentett meg egy belga hadihajó

Mintegy kétszáz bevándorlót mentett meg pénteken a Földközi-tengeren egy belga hadihajó, miután a menekülteket szállító lélekvesztő motorhiba miatt irányíthatatlanná vált és sodródni kezdett. Az olasz hatóságok arról számoltak be, hogy a nap folyamán összesen 3300 bevándorlónak nyújtottak segítséget a tengeren, és 17 halottra is bukkantak - számolt be az MTI.

A belga hajó segítségével megmentett lélekvesztő a Belga hírügynökség jelentése szerint 195-250 embert szállított. A mentésben részt vevők először a nőket és gyermekeket igyekeztek biztonságba helyezni, de céljuk, hogy minden utast megmentsenek és az olasz partokra juttassanak – derül ki a tájékoztatásból.

A Godetia belga hadihajó a Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) Triton nevű mentőműveletében vesz részt. A misszió keretében a Godetia vasárnap óta járőrözik a Földközi-tengeren, és küldetése legfeljebb két hónapig tart. A pénteki akciót a belga mentőegység az olasz és máltai hatóságokkal, illetve a Frontexszel közösen hajtotta végre.

A Triton tavaly novemberben indult, miután a végéhez ért a bevándorlók megmentését célzó Mare Nostrum elnevezésű olasz katonai-humanitárius misszió a Földközi-tengeren.

Az olasz hatóságok este arról számoltak be, hogy a nap folyamán összesen 3300 bevándorló kimenekítésében segédkeztek. Ezek 17 hajón próbáltak átkelni a tengeren, és többségüknél még a líbiai partok közelében kellett beavatkozni.

Tizenhét emberen viszont már nem tudtak segíteni. Ők felfújható csónakokban lelték halálukat. Ugyanezekről a gumialkalmatosságokról viszont több mint 300 embert élve tudtak kimenekíteni – derül ki az olasz közlésekből.

Az Európai Bizottság május 13-án javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére. Az előterjesztés egyebek közt tartalmazza azt, hogy a Triton és Poszeidón tengeri műveletekhez eredetileg rendelt kapacitást és eszközöket meg kell háromszorozni 2015-ben és 2016-ban. A idei évre az uniós költségvetés módosításával összesen 80 millió eurót szánnak ilyen célra.

Ajánlott videó