Nagyvilág
John Kerry (Array)

Maratoni tárgyalás az iráni atomról

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 05. 30. 21:40

John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Genfben ültek tárgyalóasztalhoz.

Közvetlen és minden részletre kiterjedő tárgyalást folytatott egymással hat órán keresztül az iráni atomprogramról szombaton Genfben John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, de nem derültek ki egyéb információk.

A Reuters szerint ezek voltak az első lényegi tárgyalások azóta, hogy április 2-án megszületett a keretmegállapodás Irán és a hatok néven emlegetett országcsoport – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína – között.

Ami a két külügyminiszter mostani tárgyalását illeti, az “közvetlen és átfogó” volt, minden kérdést érintettek – legalábbis ennyit mondott a sajtónak az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője anélkül, hogy bármiféle részletet elárult volna.
Egyelőre még nyitottnak látszanak meglehetősen fontos kérdések az iráni atomprogram ügyében. Az elmúlt hetekben a megfigyelők az eddigi iráni magatartás alapján valószínűtlennek tartották, hogy a tervezett június 30-i határidőig végleges megállapodás születik a hatok és Teherán között. Három nappal ezelőtt egy iráni tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a kitűzött határidőnél tovább tarthatnak a tárgyalások, de az Egyesült Államok kormánya később leszögezte, hogy nem tervezi a tanácskozások idejének meghosszabbítását.

Az átfogó megállapodás több kényes kérdésében vannak még viták. Irán nemzeti érdekeire hivatkozva például kizárja katonai létesítményeinek bármiféle ellenőrzését. Teherán ráadásul azt szeretné, hogy a szankciókat a végleges szerződés életbe lépésének első napján oldják fel, míg a nagyhatalmak a fokozatos feloldást támogatják, annak függvényében, hogy a NAÜ visszaigazolja: Teherán betartja az egyezséget. A végleges megállapodásnak a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálnia kell a teheráni atomprogram kizárólagos békés jellegét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.