Nagyvilág

Maratoni tárgyalás az iráni atomról

John Kerry (Array)
John Kerry (Array)

John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Genfben ültek tárgyalóasztalhoz.

Közvetlen és minden részletre kiterjedő tárgyalást folytatott egymással hat órán keresztül az iráni atomprogramról szombaton Genfben John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, de nem derültek ki egyéb információk.

A Reuters szerint ezek voltak az első lényegi tárgyalások azóta, hogy április 2-án megszületett a keretmegállapodás Irán és a hatok néven emlegetett országcsoport – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína – között.

Ami a két külügyminiszter mostani tárgyalását illeti, az “közvetlen és átfogó” volt, minden kérdést érintettek – legalábbis ennyit mondott a sajtónak az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője anélkül, hogy bármiféle részletet elárult volna.
Egyelőre még nyitottnak látszanak meglehetősen fontos kérdések az iráni atomprogram ügyében. Az elmúlt hetekben a megfigyelők az eddigi iráni magatartás alapján valószínűtlennek tartották, hogy a tervezett június 30-i határidőig végleges megállapodás születik a hatok és Teherán között. Három nappal ezelőtt egy iráni tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a kitűzött határidőnél tovább tarthatnak a tárgyalások, de az Egyesült Államok kormánya később leszögezte, hogy nem tervezi a tanácskozások idejének meghosszabbítását.

Az átfogó megállapodás több kényes kérdésében vannak még viták. Irán nemzeti érdekeire hivatkozva például kizárja katonai létesítményeinek bármiféle ellenőrzését. Teherán ráadásul azt szeretné, hogy a szankciókat a végleges szerződés életbe lépésének első napján oldják fel, míg a nagyhatalmak a fokozatos feloldást támogatják, annak függvényében, hogy a NAÜ visszaigazolja: Teherán betartja az egyezséget. A végleges megállapodásnak a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe garantálnia kell a teheráni atomprogram kizárólagos békés jellegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik