Nagyvilág

Olaszország bekeményít: nyilvánosságra hozták a “maffiagyanús” politikusok névsorát

Maffia(430x286).jpg (Array)
Maffia(430x286).jpg (Array)

A vasárnapi tartományi választások előtt 48 órával az olasz parlament szervezett bűnözés ellenes bizottsága nyilvánosságra hozta azoknak a jelölteknek a névsorát, akik ellen ügyészi vizsgálat vagy bírósági eljárás indult a maffiával való szövetkezés gyanújával.

A bizottság elnöke, Rosy Bindi tizenhét politikus nevét ismertette. Mindannyian Dél-Olaszországban indulnak jelöltként a vasárnap rendezendő időközi helyhatósági választásokon: tizenhárman Campania, négyen Puglia tartományban. Kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt szerepelnek a listán. Kivételt egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelent, amelynek egyetlen egy politikusa sem “maffiagyanús”.

A szervezett bűnözéssel szembeni olasz parlamenti bizottság azoknak a névsorát közölte, akiket a maffiával és más olasz bűnszervezetekkel való együttműködés bűncselekményének gyanúja övez. Ügyészi vizsgálat vagy már bírósági per indult velük szemben, mostanáig jogerős ítélet nélkül. A névsor az olasz maffiaellenes nyomozó-igazgatóság és a maffiaellenes ügyészségek adatai alapján készült el. Rosy Bindi hangsúlyozta, hogy a névsor közlésével a bizottság nem kívánta befolyásolni a helyhatósági választásokat. Annál is inkább, mivel a listán levő politikusok szabadon jelölhetők és megszavazhatók – hangsúlyozta a maffiaellenes bizottság elnöke. Elemzők szerint azonban a névsor jelentősen befolyásolhatja a vasárnapi voksolás kimenetelét.

Illusztris társaság

A gyanúsított jelöltek között szerepel Vincenzo De Luca, Salerno volt polgármestere, aki a kormánypárt Demokrata Párt (PD) jelöltjeként indul Campania tartomány elnöki székéért. De Luca ellen nyolc per indult korrupciós ügyben, eddig három perben született elsőfokú ítélet, amely nem szakította meg politikai pályafutását. A lista közlése megosztotta a pártokat: Matteo Orfini PD-elnök szerint a maffiaellenes-bizottság “a középkorba taszította vissza Itáliát, amikor bíróság helyett az utcán születtek az ítéletek”. Az ellenzék a PD campaniai jelöltjének azonnali visszahívását követeli.

A vasárnap reggel 7 órától este 11-ig tartó választáson hét olasz tartományban (Puglia, Campania, Toscana, Liguria, Veneto, Marche, Umbria) mintegy 19 millió olaszt várnak az urnákhoz. Több helyen egy idejű polgármester- és önkormányzati választást is tartanak. A voksolás jelentős belpolitikai tesztnek számít a Matteo Renzi vezette kormánypárt és az ellenzék erejének a felmérésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik