Nagyvilág

Megdöbbentő módon tettek pontot a rendőrök egy öngyilkossági kísérlet végére

Kaitlyn Christine Lyons és Justin Way (Array)
Kaitlyn Christine Lyons és Justin Way (Array)

A férfi részeg volt, egy rossz nap végén, senki sem hiszi, hogy komolyan ártani akart volna magának, vagy bárki másnak.

Alkoholproblémái voltak, de Justin Way, a floridai fiatalember akkor már öt hete egy kortyot sem ivott. Rendbe akarta hozni életét. Május 17-én azonban kirúgták az állásból, s ezt nem volt képes tisztán elviselni. Otthon megtalálta azt az üveg vodkát, amit vele élő barátnője, Kaitlyn Christine Lyons rejtett el előle. Mire a lány hazaért, az üveg kiürült, Justin a hálószobában, az ágyon hevert kezében egy hatalmas konyhakéssel. Azt mondta meg akar halni.

Kaitlyn rövid idő alatt rájött, hogy segítségre lesz szüksége, de nem akarta a rendőrséget belekeverni az ügybe. Mivel a bátyja korábban volt már hasonlóan nehéz helyzetben tudta, hogy érvényben van Floridában a Baker Act, a jogszabály, ami lehetővé teszi az emberek kényszergyógykezelését. Ő pedig nem akarta, hogy Justint szanatóriumba zárják.

 Kaitlyn és Justin (fotó: Facebook)

A lány a St. Augustine kórház segélyvonalát hívta, és kérte, hogy vigyék be a férfit. Néhány perccel később a Sheriff hivatalának szirénázó autója állt meg a ház előtt. A két tiszt: a 26 éves Jonas Carballosa és a 32 éves Kyle Brai gépkarabélyokkal felfegyverkezve szálltak ki. Az ajtóhoz rohanó Kaitlynt rögtön a ház elé parancsolták, ők pedig bementek. Percekkel később Justin Way halott volt: a rendőrök szitává lőtték. A jelentésükbe azt írták, a férfi rájuk támadt a késsel, csakhogy Justin családja ezt nem hiszi el nekik.

Az ügy kivizsgálását Mike Smith nyomozóra bízták. Ő is azt mondta Justin apjának, George Waynek, hogy a fia a rendőrökre támadt, akik eleve azért mentek felfegyverkezve a házba, mert Justin Kaitlynt is fenyegette a késsel. A lány azonban azt állítja, hogy ő soha, senkinek nem mondott ilyet. A telefonon érthetően elmagyarázta, hogy a párja kizárólag önmagára lehet veszélyes.

Smith azt mondta van egy új trend, úgy hívják: „öngyilkosság rendőrrel”. A lényege az, hogy az öngyilkos jelöltek kiprovokálják a rendőrökből, hogy lőjék agyon őket. A szülők viszont úgy gondolják, hogy a fiukkal egyáltalán nem ez történt. Szerintük Justint szó nélkül lőtték agyon, miközben ő még az ágyban feküdt.

„Ha felkelt volna, hogy rájuk támadjon, nem kellene mindent vérnek borítania a szobában?” – tette fel kérdést George a Daily Beast riporterének, és elmondta, hogy csak a matracon voltak lövésnyomok, de sehol a falon, vagy a padlón.

A portál újságírója felhívta telefonon Chuck Mulligan tisztet, és megkérdezte tőle, mennyire bevett gyakorlat az Sheriff Hivatalban, hogy gépfegyveres embereket küldenek ki egy öngyilkossággal fenyegetőző emberhez, de lelki segéllyel foglalkozó szakembert nem?

„Ha tisztek úgy érzik, hogy az a megfelelő fegyver egy adott szituációban joguk van használni. Ha sokkolót használtak volna, de annak akár egyetlen elektródája is célt téveszt, akkor nagyon veszélyes helyzetbe kerültek volna. Nagyon szűk térben kellett szembenézniük a fenyegetőző férfival” – válaszolt Mulligan.

A lap kiderítette, hogy a Justin Wayt agyonlövő egyik rendőr, Kyle Braig néhány hónappal korábban is jelen volt egy hasonlóan esetnél, amikor egyenruhások lőttek agyon egy késsel hadonászó férfit. Társa, Jonas Carballosa néhány nappal a Justin Way halála után azt írta ki a Facebookra: „A legtöbb ember tiszteli a jelvényt, de mindenki tiszteli a fegyvert.”

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik