Nagyvilág

Baltával vertek halálra lincselők egy boszorkánysággal vádolt nőt

Boszorkányok (Array)
Boszorkányok (Array)

Azzal vádolták őt és családtagjait, hogy bűbájokkal kanyarójárványt indítottak el egy faluban.

Családtagjai szeme láttára vertek agyon egy nőt Pápua Új-Guinea baltákkal, és bozótvágókkal felfegyverkezett férfiak egy dzsungel mélyén megbúvó faluban – mondta el egy, a területen dolgozó lutheránus misszionárius a Thomson Reuters Alapítványnak. Anton Lutz elmondása szerint a Mifila nevű nő azzal vádolták meg egy falu lakói, hogy boszorkány és varázslatai miatt tört ki kanyarójárvány a településükön, még tavaly novemberben.

Lutznak januárban egy misszionáriusokból és a helyi rendőrség embereiből álló csoport élén még sikerült elérnie, hogy megvédjék a boszorkánynak bélyegzett nőt, valamint rokonait, akiket szintén boszorkánysággal vádoltak. Az előző héten azonban tíz férfi érkezett egy szomszédos faluból és rátámadtak két nőre, egyiküket megölve. „A falusiak még mindig attól rettegnek, hogy azok a férfiak visszatérnek” – mondta el Lutz a Reuters Alapítványnak.

Lutz elmondása szerint a helyi hatóságok ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják az esetet, és védelmet nyújtanak a falusiaknak. Pápua Új-Guineában máig rendszeresnek számítanak a lincseléssel végződő boszorkányüldözések, annak ellenére, hogy 2013-ban a kormány halálbüntetéssel sújtható bűncselekménnyé tette fekete mágiát használókkal szembeni bosszúgyilkosságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik