Nagyvilág

Tibeti jogvédők: felgyújtotta magát egy 36 éves nő az elnyomás miatt

Az Egyesült Államokban működő Nemzetközi Kampány Tibetért elnevezésű csoport azt állította, hogy felgyújtotta magát egy tibeti nő a kínai elnyomás elleni tiltakozásul Kína északkeleti részén, Kanszu tartományban.

A csoport közlése szerint a 36 éves asszony egy kínai kormányépület előtt lobbantotta magát lángra még szerdán, és “vélhetően meghalt”. Két gyermeket hagyott maga után. Száműzetésben élő tibetiek azt mondják, hogy az épület a kínai elnyomás helyi jelképe.

Ez már a második ilyen tibeti tiltakozás májusban. A múlt héten állítólag egy 25 éves férfi gyújtotta fel magát szintén a tibeti autonóm területen. Az ellen tiltakozott, hogy Peking katonákat vezényelt a vidékre annak megakadályozására, hogy a helyiek megünnepeljék Tibet száműzött vallási vezetője, a dalai láma születésének 80. évfordulóját. A férfi négy gyereket hagyott maga után.

A kínai kormány április közepén kiadott fehér könyve szerint az elmúlt években a tibetiek lakta területeken megszaporodott tiltakozó önégetések elkövetőit manipulálták, és a dalai láma köreinek legfelső szintjéről ösztönözték őket tettük végrehajtására. A dokumentumban utaltak arra is, hogy a dalai láma “csoportja” az interneten útmutatót tett közzé az önégetésekhez.

Ajánlott videó