Nagyvilág

Súlyos betegeken segíthet az ecstasy

Ecstasy (Array)
Ecstasy (Array)

Az ecstasy néven ismert tiltott pszichoaktív szer gyógyászati célú felhasználásával végeznek kísérletet jövőre a kaliforniai Marin megyében.

Azt vizsgálják, hogy az entaktogén, vagyis a társas kapcsolatokat könnyítő metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) segíthet-e enyhíteni a gyógyíthatatlan betegek szorongását.

Legalább egy tucat olyan gyógyíthatatlan beteget vonnak be egy tesztbe, akiknek minimálisan kilenc hónap túlélést jósolnak az orvosok – közölte Brad Burge, a projekt főfinanszírozójának, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies-nak a szóvivője.

A kísérlet alanyai véletlenszerűen kiválasztva kapnak egy teljes adag, vagyis 125 gramm MDMA-t vagy placebót. A teljes adagot kapók később kérhetnek még tovább fél adagot, illetve a hatóanyag nélküli szert fogyasztók is kérhetnek majd MDMA-t.

A kísérlet célja annak megállapítása, lelhetnek-e bizonyos fokú békét azok a súlyosan beteg emberek, akik bénító szorongástól, félelemtől vagy depressziótól szenvednek a diagnózis miatt.

“Egy olyan anyagról van szó, amely segítheti a mély, erőteljes és gyorsan ható pszichoterápiát” – mondta a kísérlet vezető orvosa, Philip Wolfson a San Francisco Chronicle lapnak. Wolsfon szerint az “ecstasyélménynek” jelentős átalakító ereje lehet.

A kísérlet résztvevői öt-hat órás csoportterápiákon vesznek részt képzett terapeuták vezetésével. Eredmények 12-15 hónapon belül várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik