Nagyvilág

Jót tett Porosenko jövedelmének az elnökség

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)

A meghétszerezett összeget még a hrivnya leértékelése sem magyarázza.

Petro Porosenko ukrán elnök 2014-es adóbevallása szerint 369 millió hrivnyát (4 milliárd 942 millió forintot) keresett a múlt évben. Ez az összeg több mint hétszerese a 2013-as adóbevallásában bevallott 51 millió hrivnyának (682 millió forintnak) – írja a BBC orosz nyelvű oldala.

Petro és a csokigyár

Szakértők szerint az biztos, hogy a két összeg közti jelentős különbség részben a hrivnya jelentős gyengülésére vezethető vissza. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy csak ezzel nem magyarázható az elnök bevételének ilyen mértékű növekedése.

A Forbes amerikai gazdasági lap szerint Porosenko Ukrajna nyolcadik leggazdagabb embere, személyes vagyonát 750 millió dollárra becsüli.

 
Fotó: Europress 

A tavaly május 25-én elnöknek választott Porosenko vagyonának jelentős része a Roshen édesipari cég bevételei adják. Az édességet készítő, a világon 18. legnagyobb ágazati vállalatnak Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Magyarországon is vannak gyárai.

Már nem ő irányít

Emellett az elnöknek más területeken is vannak befektetései, a biztosítótársaságoktól kezdve az autógyártáson át a médiáig.

Az ukrán alkotmány tiltja az elnöknek, hogy üzleti tevékenységet folytasson. Porosenko azt állítja, hogy cégeit már nem ő irányítja, külföldi cégeket bízott meg az eladással. A BBC szerint azonban eladás egyelőre még nem történt.

Az elnöki hivatal vezetője szerint azért nem, mert nem találnak vevőt. Ugyanakkor a sajtóban megjelent információk szerint a svájci Nestlé 1 milliárd dollárt ajánlott a Roshenért, de az eladó ennek háromszorosát kéri.

Petro Porosenkót sokan bírálják azért, mert egyelőre nem teljesítette ígéretét vállalatai és részvényei eladásáról. “Hogyan értsük azt, hogy van egy oligarcha-elnökünk, aki alatt a háború miatt a gazdaság összedőlt, az emberek életszínvonala csökkent, de az ő vagyona nőtt?” – veti fel a kérdést Viktor Nyebozsenko ukrán politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik