Nagyvilág

Az oroszoknál nyomulnak a görögök

putyin tévében (Array)
putyin tévében (Array)

Az orosz szakhatóság egyelőre 15 görög cégnek engedélyezi az oroszországi export azonnali beindítását abban az esetre, ha Moszkva feloldja a tavaly augusztusban életbe léptetett élelmiszerexport-tilalmat.

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat, a Rosszelhoznadzor április 20-29. között helyszíni ellenőrzést végzett 15 görög üzemnél, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára. Közülük öten fennakadtak a rostán, de a Rosszelhoznadzor jelezte, a felmerült gondokat rövid távon meg lehet oldani. Az auditálás után listán maradt cégek közül 4 tejipari, 5 állattenyésztői vállalat, egy pedig hústermékek feldolgozásával foglalkozik. A listára ugyanakkor felkerült három további görög húsipari cég és két halipari vállalat.

A Rosszelhoznadzor ellenőrei április 20-30. között jártak Magyarországon. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) hivatalos úton nem kapott tájékoztatást az orosz állategészségügyi hatóságtól (Rosszelhoznadzor) az ellenőrzés eredményéről, így egyelőre nem tudni, hogy a 16 vizsgált cég közül melyik 15-re engedélyezte az orosz hatóság, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba – került fel a kormany.hu-ra május 20-án.

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik