Külföld
Ferenc pápa (Array)

Vatikán: az emberiség veresége az ír melegjogi népszavazás

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 05. 27. 14:46

Ferenc pápa fő államtitkára kemény szavakkall illette a hétvégi sikeres népszavazást, eléggé beszólva a katolikus egyház egyik fontos közösségének, az íreknek.

Talán lehet azt mondani, hogy a világon a legnagyobb pofon az írországi népszavazás a Vatikánnak volt. A katolikus írek ugyanis elsöprő többséggel (62 százalék igennel) támogatták a hétvégén a kezdeményezést, hogy a melegek házassága legyen egyenrangú az eddigi hetero házasságokkal. A Vatikán ennek megfelelően keményen reagált a nyáj döntésére a Guardian cikke szerint.

Pietro Parolin szentészki kardinális “az emberiség veresége”-ként értékelte a referendumot, ami őt nagyon elkeserítette. Azt mondta, az egyháznak mostantól még nagyobb elánnal kell folytatnia az evangelizációt. Parolin véleményét lehet az egyházéval is azonosítani, ugyanis mint a pápa államtitkára, a Vatikán második emberének számít.

Meleghazassag-ellen-tuntettek(1)(650x433).jpg (Array) 

Ehhez képest Diarmuid Martin dublini érsek is puhán fogalmazott, amikor azt mondta, a fiatalok vitték győzelemre a népszavazást, ami után az egyháznak is el kell gondolkoznia. Mindenesetre a Guardian megjegyzi, nagyon mély szakadék alakult ki a homoszexualitást bűnnek gondoló egyház és a fiatalok között. A lap megemlíti, hogy Ferenc pápának már volt egy elgondolkodtató elszólása, amikor a melegekről azt mondta: “ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

Persze a szavak mögötti valóság mást mutat: Laurent Stefaninit akarta Franciaország vatikáni nagykövetnek, azonban Stefanini meleg, így a szentszék visszautasította. Persze vannak pletykák, amik szerint Ferenc pápa végül mégis rábólint majd a kinevezésre, maga Parolin is közölte, hogy zajlanak tárgyalások a Vatikán és Franciaország között.

Érdekes személyiség maga Parolin is, akiről John Allen vatikáni tudósító azt írta 2013-as kinevezésekor, hogy az utóbbi két évtized minden geopolitikai kihívása idején ott volt a frontvonalban, hogy segítsen megformálni az egyház véleményét. Az olasz kardinális szimpatikus ügyekbe is bele tud állni, pl. a globális felmelegedés és a bolygó (lakóinak) kiszipojozása ellen sűrűn felemeli a szavát. Sokat segített az amerikai-kubai közeledésben is, amiről már-már köztudott, hogy vatikáni közvetítéssel kezdődött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.