Nagyvilág

Vatikán: az emberiség veresége az ír melegjogi népszavazás

Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)

Ferenc pápa fő államtitkára kemény szavakkall illette a hétvégi sikeres népszavazást, eléggé beszólva a katolikus egyház egyik fontos közösségének, az íreknek.

Talán lehet azt mondani, hogy a világon a legnagyobb pofon az írországi népszavazás a Vatikánnak volt. A katolikus írek ugyanis elsöprő többséggel (62 százalék igennel) támogatták a hétvégén a kezdeményezést, hogy a melegek házassága legyen egyenrangú az eddigi hetero házasságokkal. A Vatikán ennek megfelelően keményen reagált a nyáj döntésére a Guardian cikke szerint.

Pietro Parolin szentészki kardinális “az emberiség veresége”-ként értékelte a referendumot, ami őt nagyon elkeserítette. Azt mondta, az egyháznak mostantól még nagyobb elánnal kell folytatnia az evangelizációt. Parolin véleményét lehet az egyházéval is azonosítani, ugyanis mint a pápa államtitkára, a Vatikán második emberének számít.

 

Ehhez képest Diarmuid Martin dublini érsek is puhán fogalmazott, amikor azt mondta, a fiatalok vitték győzelemre a népszavazást, ami után az egyháznak is el kell gondolkoznia. Mindenesetre a Guardian megjegyzi, nagyon mély szakadék alakult ki a homoszexualitást bűnnek gondoló egyház és a fiatalok között. A lap megemlíti, hogy Ferenc pápának már volt egy elgondolkodtató elszólása, amikor a melegekről azt mondta: “ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

Persze a szavak mögötti valóság mást mutat: Laurent Stefaninit akarta Franciaország vatikáni nagykövetnek, azonban Stefanini meleg, így a szentszék visszautasította. Persze vannak pletykák, amik szerint Ferenc pápa végül mégis rábólint majd a kinevezésre, maga Parolin is közölte, hogy zajlanak tárgyalások a Vatikán és Franciaország között.

Érdekes személyiség maga Parolin is, akiről John Allen vatikáni tudósító azt írta 2013-as kinevezésekor, hogy az utóbbi két évtized minden geopolitikai kihívása idején ott volt a frontvonalban, hogy segítsen megformálni az egyház véleményét. Az olasz kardinális szimpatikus ügyekbe is bele tud állni, pl. a globális felmelegedés és a bolygó (lakóinak) kiszipojozása ellen sűrűn felemeli a szavát. Sokat segített az amerikai-kubai közeledésben is, amiről már-már köztudott, hogy vatikáni közvetítéssel kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik