Nagyvilág

Megöltek egy oknyomozó újságírót Brazíliában

Holtan találtak a múlt hét végén az északnyugat-brazíliai Bahia szövetségi államban egy oknyomozó újságírót, aki egy drogkereskedők által meggyilkolt lány ügyében vizsgálódott.

Az 53 éves Djalma Santos da Conceicao egy népszerű rádióban volt műsorvezető a Salvador da de Bahíától 110 kilométerre fekvő Conceicao da Feria kisvárosban. Az Albraco-Ba szerint az újságírót a kisvárostól nem messze találták meg, testén kínzás nyomaival.

A meggyilkolt újságírót a Globo című magazin bízta meg, hogy nyomozzon a tartományban működő kábítószer-kereskedők által meggyilkolt kamaszlány ügyében. Múlt péntek este egy bárban ejtették foglyul, és másnap találták meg holtan.

A múlt héten a 67 éves Evany José Metzker oknyomozó újságíró lefejezett holttestére találtak rá a délkelet-brazíliai Minas Gerais szövetségi állambeli Padre Paraiso közelében, ahol kábítószer-csempészet és gyermekprostitúció ügyében nyomozott.

„A két brazil újságíró nem egészen egy hét alatt történt erőszakos halála a sajtó elleni erőszak fokozódásáról tanúskodik Brazíliában, amely eddig is az egyik legveszélyesebb ország volt az újságírók számra” – közölte Sara Rafsky, a Bizottság az Újságírók Védelmére nevű amerikai székhelyű újságíró jogvédő szervezet tényfeltárója.

Ajánlott videó