Nagyvilág

Elszívnák a levegőt Kim Dzsong Un elől

kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)
kim dzsong un rakétaindítást tekint meg (Array)

Az Észak-Koreára gyakorolt nyomás növeléséről, a szankciók fokozásáról állapodott meg a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok és Japán annak érdekében, hogy Phenjant rávegyék, térjen vissza a nukleáris programjáról folytatott tárgyalásokhoz.

Hvang Dzsun Kuk, a szöuli kormánynak a Koreai-félsziget békéje és biztonsága ügyében illetékes különmegbízottja szerdán újságíróknak kijelentette, “a felek egyetértettek abban, hogy Phenjan nukleáris képességei növekvő fenyegetést jelentenek, s emiatt azonnali válaszlépéseket kell foganatosítani”. Ennek érdekében a résztvevők megállapodtak, hogy fokozzák a nyomást Phenjanra, egyben erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Észak-Korea felújítsa a párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

A hathatalmi – Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Kína Oroszország és Észak-Korea között kezdett – tárgyalások 2008 végén szakadtak meg, amikor Phenjan váratlanul távozott a tárgyalóasztaltól, majd néhány hónappal később, 2009-ben végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását. Harmadik kísérleti atomrobbantása után – 2013-ban – Phenjan azt követelte, hogy feltételek nélkül kezdjék újra a hathatalmi tárgyalásokat, de Szöul és Washington ragaszkodott hozzá, hogy előbb Észak-Korea tegyen bizonyságot arról, hogy leszerelési szándékai őszinték.

Hvang Dzsun Kuk kifejtette, hogy az amerikai, dél-koreai és japán megbeszélés egy olyan időben történt, amikor Észak-Korea legutóbbi lépései miatt újabb súlyos feszültség és bizonytalanság alakult ki a térségben. Hozzátette, hogy Szöul, Tokió és Washington szorosan együttműködik, egyben konzultál Kínával és Oroszországgal az ügyben.

Észak-Korea május elején egy új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát tesztelt, majd azt állította, hogy már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit. A rakétakísérletről a KCNA phenjani hírügynökség azt írta, hogy a ballisztikus rakéta kilövésére Kim Dzsong Un, az ország első számú vezetője adott parancsot, aki egy másik tengeralattjáróról kísérte figyelemmel a tesztet. A kísérletről készült felvételek szerdán felkerültek a világtól elzárkózó ország külföldi propagandacélokat szolgáló, Uriminzokkiri című internetes oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik