Nagyvilág

Németül beszél, mégis világelső, ki az?

Megint kijött a Forbes női listája. Évek óta nem túl nagy meglepetés az első helyzett személye, a második annál érdekesebb.

Zsinórban ötödször Angela Merkel német kancellár lett a világ legbefolyásosabb nője a Forbes magazin listáján – olvasható a CBS Newson. Az idei listára egyébként 24 vállalati vezető, 15 milliárdos és nyolc állami vezető került fel. A listán szereplő nők dollár százmilliárdok felett ülnek.

Visszatérve Merkelre, az első helyét azzal indokolják, hogy a világ negyedik legnagyobb gazdaságát irányítja és az eurózóna jövője gyakorlatilag tőle függ (a görög tagság kérdésességét is említik itt). Hillary Clinton, aki jövőre akár amerikai elnökké is válhat, feljött a második helyre a hatodikról. Clinton népszerű a közvélemény-kutatásokban és szimpatikus ügyek mögé szokott beállni.

A harmadik helyre Melinda Gates, Bill Gates felesége, a Bill and Melinda Gates Foundation nevű alapítvány egyik elnöke fért be, a negyedik helyre pedig az amerikai majdnem-jegybank, a FED elnöke, Janet Yellen. Az ötödik a General Motorst vezető Marry Barra lett, akinél kiemelik, hogy ő az első női vezér az amerikai autóiparban, és mégis kiválóan megállja a helyét. A Forbes szerint a lista szereplőinek harmada ázsiai, emellett tíz olyan nő is szerepel, aki a saját erejéből lett milliárdos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik