Nagyvilág

Köves Slomóék is pakoltak az ukrajnai segélykamionokba

Kamionkonvoj fog átdübörögni Záhonynál, hogy segítsen a háború sújtotta magyarokon ésukránokon. Szinte az összes hazai felekezet beszállt.

Nyolckamionnyi, kb. 100 millió forint értékű segélyszállítmány indul jövő kedden Kárpátaljára és a Kárpátokon túli Ukrajnába – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten. Soltész Miklós elmondta: a szállítmányban gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és tartósélelmiszer-csomagok vannak. A szállítmány fele Kárpátaljára, a másik fele pedig a Kárpátokon túlra indul.

A márciusi adománygyűjtő felhívásra a Karitatív Tanács öt tagszervezete – a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – egy napon belül reagált. Utána több szervezet is csatlakozott a gyűjtéshez, így például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, valamint a Johannita Segítő Szolgálat – közölte az államtitkár.

Soltész a résztvevő szervezetek száma és a segélyszállítmány értéke miatt egyedülállónak nevezte az összefogást. Szerinte “az ukrajnai adminisztrációs háttér” miatt nagyon nehéz megszervezni a segélyszállítmány útját, de biztosak akartak lenni abban, hogy az adományok valóban eljutnak a bajban lévő emberekhez.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, hogy 2500 doboz gyógyszerrel, továbbá 150 különböző gyógyászati segédeszközzel járultak hozzá a szállítmányhoz. Elmondta, reméli, hogy mostani csatlakozásuk a Karitatív Tanács munkájához csak az első lépés, hiszen fontos, hogy az EMIH részt tudjon venni abban a karitatív munkában, ami határokon belül és kívül segíti a rászorulók életét. A zsidó közösségnek, mint minden más egyháznak, fontos, hogy a “saját berkein kívülre lépve részt vállaljon az általános társadalmi felelősségvállalásból” – magyarázta Köves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik