Nagyvilág

Jelzésértékű lehetett Juncker diktátorozása

orbán csicskalángos (Array)
orbán csicskalángos (Array)

Az Európai Bizottság elnöke állítólag kedveli Orbánt, még ha sok is köztük a nézeteltérés.

Nem véletlenül diktátorozta le az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt – mondták Jean-Claude Junckert közelről ismerő brüsszeli források a Népszabadságnak.

A bizottság szóvivője a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy az elnök „meglehetősen közvetlen, vagány stílusa” közismert, Orbán üdvözlése egy hosszú és unalmas ceremóniát feloldó, szórakoztató pillanat volt, aminek során a magyar kormányfő is visszavágott, amikor „nagyhercegnek” nevezte Junckert. Margaritis Schinas szerint a politikus jól ismeri a tagállamok vezetőit, mindenkivel jó, kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatot ápol.

A Népszabadság több olyan embert is megkérdezett, akik közelről és régóta ismerik Jean-Claude Junckert. Az egybehangzó vélekedés szerint a bizottság elnöke komolyan is gondolta, meg nem is, amikor lediktátorozta Orbánt. A politikus így próbálta a magyar miniszterelnök tudomására hozni, hogy fenntartásai vannak kormánya tevékenységével kapcsolatban.

A volt luxemburgi miniszterelnök egyébként állítólag kedveli Orbánt még annak ellenére is, hogy az igyekezett megtorpedózni bizottsági elnökké választását. Ennél fontosabb, hogy mindketten az Európai Néppárthoz tartoznak, Junckernek pedig minden támogatásra és szövetségesre szüksége van ahhoz, hogy programját megvalósíthassa, így az Orbán vezette Fideszre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik