Nagyvilág

Forrósodik a melegvita Németországban

Melegházasság (Array)
Melegházasság (Array)

A Zöldek aktivizálták magukat az írországi népszavazás után: a szociáldemokratáknak próbálják rávenni, hogy álljanak a melegházasság mellé. A helyzet ennél azért bonyolultabb, van ám ott egy nagykoalíció a kereszténydemokratákkal is.

Németországban vita indult az azonos neműek házasságáról az írországi népszavazás miatt. Az ellenzéki Zöldek kedden bejelentették, hogy törvényjavaslatot készítenek, amit még a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség soraiban is többen támogatnak. A Zöldek szerint azonnal be lehet vezetni a melegházasságot, hisz az ellenzék pártjai – a Baloldal és az Zöldek – támogatják azt, és az SPD is kiállt mellette a 2013-as választás előtti kampányban. Csupán arra van szükség, hogy az SPD képviselői megszavazzák a Zöldek indítványát a törvényhozás alsóházában, a Bundestagban.

A CDU/CSU és az SPD koalíciós szerződésében viszont csak az szerepel, hogy elő kell mozdítani azt a folyamatot, ami segít a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokon, hogy ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Az SPD-től nem is reagáltak a Zöldek felvetésére, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták az ellenzékkel összefogva a koalíciós társ ellen szavaznának. Az SPD-s igazságügyi miniszter, Heiko Maas az írországi népszavazás után bejelentette, hogy a tárca a koalíciós szerződés alapján 23 pontból álló csomagot dolgozott ki a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítéséről, és ezt már a szerdai kormányülésen tárgyalják.

Hohó, van ott egy koalíciós szerződés is!

A konzervatívoknál többen jelezték, hogy a koalíciós szerződésen túlmutató lépésekre van szükség és változtatni kell a CDU/CSU-nak a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság teljes jogegyenlőségét elvető hivatalos álláspontján. Stefan Kaufmann CDU-s képviselő – aki maga is bejegyzett élettársi kapcsolatban él – a Deutschlandfunk rádiónak azt mondta, hogy az írországi választás új lendületet ad a melegházasság körüli vitának és tovább erősíti az intézmény bevezetését pártoló konzervatívokat. A változást azonban “belülről” kell elérni, nem pedig az ellenzék nyomásának engedve – mondta Kaufmann.

Alexander Vogt, a konzervatív pártszövetségen belül működő meleg és leszbikus szövetség (Lesben und Schwule in der Union – LSU) vezetője az Ntv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az írországi szavazás után a CDU/CSU-nak lépnie kell a melegházasság ügyében. “Őszintén szólva nemcsak örültünk, hogy Írországban ennyire jól sikerült (a szavazás), hanem bosszankodtunk is. Bosszantó, hogy a saját pártom nem tudja átlépni a saját árnyékát, holott a lakosság nagy része már régen túl van ezen” – mondta Vogt.

Az AB közbeszólt

Németországban 2001-ben lépett életbe az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság közben hatszor a bejegyzett élettársi kapcsolat jogbővítésére kötelezte a törvényhozást. Például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Írországban az előző héten tartott népszavazáson a választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegházasság engedélyezését. Ezzel Írország lett a világon az első olyan ország, ahol népszavazáson döntöttek az azonos nemű párok házasságkötésének törvényessé tételéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik