Nagyvilág

Ez az osztrák kisfiú hivatalosan is terrorista

becs(960x640).jpg (Array)
becs(960x640).jpg (Array)

14 évesen fel akart robbantani egy ausztriai pályaudvart az Iszlám Állammal és az al-Kaidával haverkodó srác.

Összesen 24 hónap elzárásra ítélt egy osztrák bíróság egy 14 éves fiút, mert szerintük bizonyíthatóan terrorcselekményre készült Ausztriában – írja a BBC. A Törökországban született, 2007 óta Ausztriában élő fiúnak nyolc hónapot biztosan le kell ülnie a büntetésből.

Úgy tudni, a bombatámadást tervező fiú kapcsolatban állt az Iszlám Állam és az al-Kaida támogatóival és célja volt Szíriába utazni harcolni. A fiú amúgy egy vasútállomást akart felrobbantani. Nem ő az egyetlen ilyen fiatal merénylőkezdemény: egy 16 éves lány ellen kedden Bécsben kezdődött hasonló per.

A Sankt Pöltenben zajló per során kiderült, a fiú anyja mindent elkövetett, hogy a fiát ne hálózza be a szélsőséges propaganda. Ezért huzamosabb időre németországi nagybátyjához küldte a srácot. Októberben vették őrizetbe őt, miután már vegyianyagokat készült vásárolni a bombához.

A fiú a BBC szerint előzetes letartóztatásban volt, de szabadlábra helyezték egy időre. Aztán amikor rajtakapták, hogy egy 12 évest próbál beszervezni, mehetett vissza a rácsok mögé. A fiú amúgy nem mutatott az ügyészek szerint bűntudatot, ügyvédje abban reménykedik, hogy egyszer belátja, iszlamista propagandával mosták át az agyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik