Nagyvilág

Népszavazás a melegházasságról: megszólalt a dublini érsek

diarmuid martin (Array)
diarmuid martin (Array)

Az egyháznak képbe kell kerülnie a valósággal – mondta.

Az egyháznak képbe kell kerülnie a valósággal – mondta Diarmuid Martin dublini katolikus érsek a melegházasságról szóló népszavazás után. Szombaton Írországban a választók 62 százaléka döntött amellett, hogy meg kell változtatni az alkotmányt és lehetővé tenni az egyneműek házasságát.

Martin szerint az egyháznak vissza kell találnia a fiatalokhoz és vissza kell nyernie hagyományos szerepét. Az ír köztelevíziónak azt mondta: a népszavazás azt mutatta meg, hogy tagadással nem lehet megújítani az egyházat. Társadalmi forradalom történt, a döntés által gazdagabbá vált a meleg és leszbikus férfiak és nők élete – tette hozzá.

Az érsek azt mondta: ő maga nemmel szavazott, szerinte a melegek jogait anélkül kell tiszteletben tartani, hogy megváltoztatnák a házasság fogalmát. „A legtöbb fiatal, aki igennel szavazott, tizenkét évig tanult katolikus iskolákban. Ez arra mutat rá, hogy nagy kihívást jelent, hogy eljuttassuk számukra az egyház üzenetét” – jelentette ki.

Enda Kenny ír miniszterelnök üdvözölte a választók döntését és azt, hogy tízezrek vették a fáradságot, hogy első szavazóként regisztráljanak a népszavazáson való részvétel érdekében. „A döntés minden állampolgárt egyenlővé tesz és megerősíti a házasság intézményét a jelenlegi és jövőbeni házasok számára is” – mondta.

David Cameron brit miniszterelnök is üdvözölte a döntést: „gratulálok Írország népének, akik nyilvánvalóvá tették, hogy minden ember egyenlő – legyen akár heteroszexuális, akár meleg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik