Nagyvilág

Elfogyott Görögország pénze

Nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet az IMF-nek.

Görögországnak nincs pénze, nem tud törleszteni júniusban a Nemzetközi Valutaalapnak, ha addig nem jut megállapodásra a nemzetközi hitelezőkkel folyó tárgyalásokon – jelentette ki Nikosz Vucisz görög belügyminiszter egy tévéinterjúban.

Ez eddig a legnyíltabb beismerése annak, hogy a tárgyalások kudarca esetén csődbe megy az ország – korábban visszafogottabban nyilatkoztak, amikor azt mondták, hogy fennáll a veszélye annak, ohgy megállapodás hiányában kifutnak a pénzből, de mindig hangsúlyozták, hogy teljesíteni akarják fizetési kötelezettségeiket.

Június 5. és 19. között Görögországnak 1,6 milliárd eurót kell átutalnia az IMF-nek. Vucisz azt mondta: „ezt a pénzt nem fizetjük be, mivel nem áll a rendelkezésünkre”. Ugyanakkor hozzátette: a kormány stratégiája nem a nemfizetés, folytatják a tárgyalásokat annak reményében, hogy megállapodásra jutnak a hitelezőkkel.

A belügyminiszter ismét leszögezte, hogy le akarnak számolni a szélsőséges megszorítások és a munkanélküliség politikájával, ésszerű megállapodásokat kell kötni. A nemzetközi mentőcsomag folyósításáról szóló tárgyalások így lassan haladnak. A görögök többsége, 54 százalék egy felmérés szerint támogatja a kormány tárgyalási stratégiáját, de még nagoybb arányban, 71 százaléknyian azt is kinyilvánították, hogy fenn kell tartani az euróövezeti tagságot, a drachma újbóli bevezetése csak súlyosbítaná a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik