burundi (Array)
Nagyvilág

Agyonlőtték az ellenzéki párt vezetőjét és testőrét

Agyonlőtték az egyik burundi ellenzéki párt vezetőjét és testőrét a belpolitikai válság sújtotta Burundi fővárosában, Bujumburában, számolt be az AFP francia hírügynökség egyik helyszínen lévő újságírója.

Zedi Feruzit, az Unió a Békéért és a Demokráciáért (UPD) nevű párt vezetőjét a Ngagara nevű negyedben fekvő házánál gyilkolták meg. Az AFP munkatársa az incidens után a politikus lakóháza előtt Feruzi és egyik testőre vérbefagyott holttestét azonosította.

A pártvezér testőrei közül egy másik súlyosan megsebesült a támadásban. Előző este Bujumburában gránátot hajítottak a belváros egyik utcájára, a támadásban hárman meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek.

A belpolitikai válság és a több hete tartó demonstrációk április 26-án kezdődtek amiatt, hogy Pierre Nkurunziza burundi elnök bejelentette: harmadszor is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Múlt héten államcsínyt kíséreltek meg az elnök ellen, de az végül meghiúsult.

Ajánlott videó