adomany(210x140).jpg (Array)
Nagyvilág

Pénz helyett munkával fizetnek a boltban

Pénz nélkül lehet vásárolni egy bukaresti boltban - ezzel az újszerű módszerrel próbálnak segíteni a hátrányos helyzetű családokon. A boltban pénz helyett munkával lehet fizetni. Egy óra takarításért, vasalásért vagy mosásért például két kiló cukrot, egy liter olajat és egy kiló lisztet vihet haza, aki dolgozik.

Egy órányi vasalás nyolc pontot ér, erre élelmet, máskor játékot vásárolok – mondta a Híradóban megszólaló négygyermekes anya. Sem neki, sem férjének nincs munkahelye, ezért szívesen jön dolgozni. Itt van mosó- és vasalószoba, ha kell, takarít, és örül annak, hogy munkát kap. Cserébe azt visz haza, amire épp szükség van otthon: ruhát, könyveket, élelmet tud vásárolni, ráadásul olcsóbban, mint az üzletben. Ezért jön is, amikor csak van munka, mert ez az egyetlen munkalehetősége – mondja az asszony.

Ezt az ágyneműt egy cég adományozta, ezeket a játékokat tehetősebb családok gyerekei hozták be – mutatja a szervezésben közreműködő Szociális és Gyermekvédelmi Hatóság szóvivője, mi mindent lehet vásárolni a boltban. A rászorulók az adományként beérkezett ruhákat mossák, vasalják, és munkájukért cserébe haza is vihetnek néhány holmit.

Az ötlet onnan indult, hogy bár évente többször is kapnak adományokat, de általában édességet, amiből a szegényebb családok nem élhetnek meg édességből, ezért egy boltra volt szükség, ahol azt tudják megvenni, amire szükségük van. Ezért javasoltuk adományozóinknak, hogy azt hozzanak olyasmit, amire otthon nincs szükségük, így sok minden összegyűlt – mondja a szóvivő a hírado.hu tudósításában.

Ajánlott videó