Ukrajna (Array)
Nagyvilág

Háborús bűncselekményt követtek el az oroszok

Cáfolhatatlan bizonyítékok utalnak a kelet-ukrajnai konfliktusban részes szembenálló felek súlyos háborús bűncselekményeire, köztük foglyok kínzására és jogi eljárás nélküli kivégzésére, áll az Amnesty International pénteken Londonban ismertetett jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint e bűncselekményeket szinte napi rendszerességgel követik el mindkét oldalon.A jelentés szerint, amely az Amnesty International szakértői által volt foglyokkal készített interjúkra alapul, a sértettek súlyos, csonttöréses sérüléseket okozó verésekről, elektrosokkos kínzásról, tartós alvásmegvonásról számoltak be. Volt, akit késsel szurkáltak fogva tartói, másokat végtagjaiknál fogva a vallatóhelyiségek mennyezetére függesztettek fel kötelekkel.

Rendszeres a foglyok halálos fenyegetése, az orvosi ellátás megtagadása sürgős esetekben is, és gyakoriak a színlelt kivégzések.

A terepen elvégzett kutatás feltárta, hogy a foglyok megdöbbentő módszereket alkalmazó kínzása mindennapos gyakorlat; az Amnesty International által megszólaltatott volt őrizetesek “egybehangzó és elborzasztó” beszámolókat adtak a velük szemben tanúsított bánásmódról – áll a jelentésben, amelyet John Dalhuisen, a szervezet európai és közép-ázsiai programigazgatója állított össze.

Az ukrán hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk a háborús bűncselekmények gyanúját felvető összes esetben, aktákat kell nyitniuk ezekről az esetekről, a szeparatista erők által elkövetett ilyen bűncselekményekről is bizonyítékokat kell gyűjteniük, és bíróság elé kell állítaniuk a felelősöket – áll az Amnesty International pénteki londoni állásfoglalásában.

Önkényes fogvatartások

A jelentés szerint az emberi jogi szervezet szakértői 33 volt fogollyal beszéltek, közülük 32 számolt be súlyos fizikai bántalmazásokról és egyéb visszaélésekről a szeparatista erők és a Kijev-párti csoportok részéről egyaránt.

Az Amnesty International közölte, hogy a volt foglyok beszámolóit bizonyítékokkal tudja alátámasztani, például a csonttöréses sérülésekről készített röntgenfelvételekkel, zúzódásokat, sebeket, ütlegelésből eredő foghiányt ábrázoló fotókkal és kórházi zárójelentésekkel. Két volt foglyot, akikkel a szervezet vizsgálói beszéltek, még az interjúk idején is kórházban ápoltak.

A sértettek közül 17 a szeparatista erők, 16 a Kijev-párti csoportok – katonai alakulatok és bűnüldöző hatóságok, valamint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat – fogságában voltak. Az Amnesty International szerint legalább három olyan közelmúltbeli incidens dokumentálható, amelyben a szeparatista erők összesen legalább nyolc Kijev-párti katonát gyilkoltak meg.

Az Amnesty International bizonyítékai szerint mindkét oldal önkényesen fogva tart civileket, akik semmiféle bűncselekményt nem követtek el, fogva tartásuk egyedüli oka az, hogy a szembenálló oldalt támogatják. A szervezet vizsgálói beszéltek olyan civilekkel, akiket csak azért vettek őrizetbe és bántalmaztak, mert mobiltelefonjaikon az Euromajdan-megmozdulásokat, vagyis az európai uniós csatlakozás melletti és az akkori ukrán elnök, Viktor Janukovics elleni kijevi tüntetéseket ábrázoló fotók, vagy a szeparatista oldalhoz tartozó ismerősök telefonszámai voltak.

Az Amnesty International felszólította az illetékes ENSZ-szervezeteket, hogy sürgősen küldjenek tényfeltáró küldöttségeket Ukrajnába, azokra a helyszínekre, ahol őrizeteseket tartanak fogva a konfliktussal összefüggésben.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.