Nagyvilág

Elismerte a német hírszerzés vezetője, hogy hibázott

nsa(210x140).jpg (Array)
nsa(210x140).jpg (Array)

Nem ellenőrizték elég alaposan, hogy az amerikai nemzetbiztonság milyen keresőkifejezéseket futtat rendszereiken.

Elismerte a német hírszerzés vezetője egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt, hogy a szolgálat hibázott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) folytatott együttműködésben – tudósít az MTI. Az informatikai hírszerzésre szakosodott ügynökség valószínűleg EU-s célpontokról gyűjtött adatokat, a német külföldi hírszerzés közreműködésével.

Gerhard Schindler elmondta, hogy a német hírszerzés az együttműködés kezdete óta nem ellenőrizte kellő alapossággal azokat a keresőkifejezéseket, melyeket az NSA adott át nekik azzal, hogy futtassák át lehallgató- és megfigyelőállomásaik rendszerein. Schindler kijelentette: a szolgálat vezetőjeként vállalja a felelősséget a történtekért. Hangsúlyozta, hogy az amerikai szolgálattal folytatott együttműködés körüli ügy veszélyezteti munkájukat.

Schindler ugyanakkor kiállt az NSA-vel folytatott munka mellett, amely a terrorelhárítás összehangolásáról szól. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés főleg Németország biztonságát szolgálja, az NSA pedig nem ellenfelük, hanem partnerük. A bizottság ellenzéki tagjai nem tartották kielégítőnek Schindler magyarázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik