Külföld
Orbán (Array)

FAZ: Orbán egész Európát maga ellen fordította

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 05. 21. 14:29

Egy német és egy osztrák lap is elemezte Orbán Viktor EP-szereplését. Ezt se fogja kitenni az ablakba a magyar kormányfő.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német lap az Európai Parlamentben (EP) a magyarországi helyzetről tartott vitával foglalkozott csütörtökön. A “Beszélni róla azért talán szabad” című cikkben Stephan Löwenstein és Majid Sattar kiemelték: Orbán Viktor az EP-ben a halálbüntetés értelméről beszélt, de “állítólag csak a véleményszabadságról” szól a diskurzus. “Beszélni azért talán szabad még egyszer róla: hasonlóan hangzanak a magyar ellenvetések a kemény európai kritikával szemben”, amely Orbán Viktornak a halálbüntetésről és a menekültek témájáról alkotott elképzeléseivel kapcsolatban fogalmazódott meg” – tették hozzá.

Szerintük a kormányfő a baloldali és a liberális táborból “bírálatok özönét váltotta ki, (a kereszténydemokratákból pedig zavart hallgatást)”, vagyis a miniszterelnök “ismét ‘egész Európát’ maga ellen fordította”, de “valószínűleg éppen ez volt a célja”.

orbán reagál (Array)

Hozzátették, egyes baloldali képviselők egy Magyarországot elítélő határozatot is előkészítettek, de ebben az Európai Néppárt – aminek a Fidesz is tagja -, illetve az Európai Néppárttal “nemhivatalos nagykoalícióban” együttműködő szociáldemokraták nem voltak partnerek. Megjegyezték, “úgy hírlik, a magyar Zöldek is eltanácsolták európai párttársaikat attól, hogy felfújják az ügyet”, mert úgy vélik, hogy az “európai beavatkozások csak fékeznék” a Fideszt a “lefelé tartó belpolitikai spirálban”.

A halálbüntetés körüli vita “természetesen nem teljesen ezoterikus” – írták a FAZ szerzői. Megjegyezték, hogy az ellenzék szerint a Fidesz a korrupciós vádakról akarja elterelni a figyelmet és megpróbálja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából. Trócsányi László igazságügyi miniszter a lapnak elmondta, hogy nincs tervben a halálbüntetés bevezetését célzó alkotmánymódosítás, és csupán annak a kérdésnek a tisztázásáról van szó, hogy lehet-e szabadon vitát folytatni. Hozzátette, Magyarországnak szerződéses kötelezettségei vannak úgy, mint más tagállamoknak, és az alaptörvény közvetve tiltja a halálbüntetést.

Ugyanakkor különösen súlyos, és “a társadalom ‘lelki egyensúlyát’ megzavaró” bűncselekmények esetén a nyilvánosságban igény mutatkozik a kérdés megvitatására, Orbán pedig azt az álláspontot képviseli, hogy Európában politikai diskurzusra van szükség és nem lehetnek tabutémák. A miniszter a menekültek körüli vitákkal kapcsolatban hozzátette, hogy Magyarország a roma kisebbség révén különleges helyzetben van, és “a kormány ‘erkölcsi kötelessége’, hogy elsőként” a kisebbség rászoruló tagjainak felzárkóztatásáról gondoskodjon.

Standard: Orbán egyre kitaszítottabb

“Orbán, a kitaszított” címmel közölt kommentárt a Der Standard osztrák napilap csütörtökön. A liberális újság budapesti tudósítója szerint a magyar miniszterelnök olyan menekültekkel szemben uszítja a lakosságot, akik valójában nem is léteznek. Gregor Mayer úgy véli, a félelemkeltés olcsó fogás, a populisták eszköztárához tartozik. Megjegyzi, ezek a hangok Strasbourgban hamisan és élesen szólnak. A magyar miniszterelnök saját pártcsaládjában is egyre kitaszítottabb. Mayer úgy látja, Orbán dacos gyerekként állítja, hogy a halálbüntetésről ő csupán csak beszélni szeretne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.