Nagyvilág

Delfineket tenyésztene a delfingyilkos japán város

Delfin (Array)
Delfin (Array)

Taidzsi városát gyűlölik a delfinek szerelmesei. Márpedig ők a delfinek leöléséből és eladásából élnek, így komolyan érinti őket a mostani állatkerti blokád.

Egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja a nagy delfinmészárlásairól hírhedtté vált nyugat-japán Taidzsi, miután a japán állatkertek és akváriumok bejelentették, hogy nem vásárolnak többé vadon elfogott példányokat a várostól, ami a jövőben is folytatni akarja a vadászatot.

A japán intézmények döntését megelőzően az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége kizárással fenyegette meg Japánt, ha nem hagy fel a Taidzsiból származó delfinek vásárlásával. A kizárás azt jelentené, hogy le kéne mondaniuk az olyan állatkerti állatokról, mint az elefántok és a zsiráfok.

 

A japán halászati ügynökség adatai szerint 2013-ban 1239 delfint fogtak ki a taidzsi halászok. Az állatok többségét a húsuk miatt ölték le, de 172 példányt élve adtak el, főleg a tengerentúlra, legkevesebb 8200 dolláros (2,3 millió forint) darabáron.

Szangen Kazutaka polgármester szerint a város – ami akkor került világszerte reflektorfénybe, amikor az ottani delfinmészárlást megörökítő, Az öböl című amerikai film 2010-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat -, most egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja az egyik öbölben, hogy visszanyerje az élő állatokban érdekelt vásárlóit.

“Hisszük, hogy idővel ez lesz a világ elsőszámú ellátója. És hiszem, hogy tíz éven belül a városunknak megváltozik a szerepe ebben az egész ügyben” – fogalmazott a polgármester. “Meg akarjuk óvni a halászainkat, akik az állam és az önkormányzat felhatalmazásával végzik a munkájukat” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az üzlet felvirágoztatása mellett továbbra is folytatni fogják a delfinhalászatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik