Nagyvilág

Több száz menekült hánykolódott Indonézia partjainál

Menekultek-Indonezianal(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Indonezianal(960x640).jpg (Array)

Tengeren hánykolódó bangladesi és rohingja menekültek újabb százai értek partot szerda hajnalban Indonézia északnyugati Aceh tartományában.

“Összesen mintegy ötszáz embert találtunk kint a tengeren, és jelenleg zajlik a partra szállításuk kisebb hajókkal” – mondta Khairul Nova. Szavai szerint a kivándorlók az Aceh tartományi Kuta Binjében értek partot.

A napokban kétezren érkeztek

Több mint 350 menekültet helyi halászok vittek partra, jelenleg regisztrálják őket a bevándorlási hatóságok – mondta el egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek.

Az elmúlt napokban már több mint kétezer társuk érte el az indonéziai és malajziai partokat, miután heteken át minimális élelemmel és ivóvízzel ellátva sodródtak az Andamán-tengeren.

 
Fotó: Europress 

Jelentések szerint az üldöztetések és a szegénység elől menekülő további ezrek sodródnak még a tengeren, mivel a térség kormányai a nemzetközi felhívások ellenére alig tesznek valamit a megmentésükre.

Indonézia, valamint a szomszédos Thaiföld és Malajzia külügyminisztere szerdán találkozik Kuala Lumpurban, hogy megoldást találjon a főként Mianmarból érkező menekültek okozta válságra. A migránsok javarészt a mianmari rohingja muzulmán kisebbség tagjai, akiket hazájukban a többségi buddhisták üldöznek.

Az indonéz kormány mindeddig azt az álláspontot képviselte, hogy megakadályozza a menekültek partra szállását az országban, és csupán humanitárius segítséget nyújt nekik a tengeren, ha szükség van rá. Az indonéz hadiflotta fokozta járőrözését az acehi partok mentén, hadihajókkal akadályozva meg a menekülők partot érését.

A hadiflotta járőrözésbe kezd

A menekültáradat fő kiindulópontját jelentő Mianmar külügyminisztériuma szerdán nyilatkozatban hangoztatta, hogy országszerte jelentős erőfeszítésekbe kezd az embercsempészet és az illegális kivándorlás megfékezésére.

Az embercsempészet áldozatainak nevezve a menekülőket a nyilatkozat kifejti, hogy a mianmari hadiflotta és légierő folyamatos járőrözésbe kezd az indokínai ország területi vizein, hogy megakadályozzon minden illegális határátlépést, és a tetten ért határátlépőket biztonságba helyezze.

Előzőleg, kedden az ENSZ több szervezete közös nyilatkozatban szólította fel Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet, hogy saját felségvizeiről többé ne próbálja visszakényszeríteni nemzetközi vizekre a menekülőket szállító járműveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik