Külföld
ang szán szu csí (Array)

Sehol nem fogadják be a tengeren hánykolódó menekülteket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 05. 18. 18:29

Mianmarban hivatalosan nem létezőnek tekintik a rohingja kisebbséget, a nevüket sem mondják ki. Üldöztetésük elől Indonéziába, Malajziába, Thaiföldre menekülnének – hajóikat viszont kikötni sem engedik.

Tiszteletben kell tartani a Mianmarból lélekvesztőkön elmenekülő rohingják jogait – erre hívta fel a figyelmet a Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí pártja. „Ők emberi lények. Nem lehet csak úgy a tengerre küldenünk őket, nekik is vannak jogaik” – mondta a „Nemzeti Liga a Demokráciáért” szóvivője, Nuan Vin.

A Mianmarban élő 1,3 milliós, muzulmán vallású rohingja kisebbséget az ENSZ a világ egyik leghátrányosabb helyzetű közösségeként tartja számon: üldöztetésükből fakadóan még állampolgárságuk sincs. Az országban azonban tabuként kezelik az ügyüket.

A rohingják megpróbálnak elmenekülni az országból, a nemzetközi közösség azzal vádolja Mianmart, hogy semmit nem tesz helyzetük rendezése és a tömeges elvándorlás megfékezése érdekében. Több ezren a tengeren vesztegelnek, Indonézia, Malajzia és Thaiföld hatóságai ugyanis megtagadják tőlük a kikötést, legfeljebb vizet és élelmet adnak nekik, azután másfelé irányítják hajóikat.

A menekülthajókon borzasztó állapotok uralkodnak – a kilátástalan helyzet miatt volt, ahol élet-halál harc robbant ki az élelemért, a túlzsúfolt hajó száz utasát agyonverték, megkéselték vagy egyszerűen a vízbe dobták.

Ang Szán Szu Csí

ang szán szu csí (Array) Europress

Az 1980-as évek óta harcol Burma (Mianmar) erőszakmentes demokratizálásáért. 1988-ban alapította meg passzív ellenállást hirdető, az erőszakot visszautasító pártját. A választáson való részvételt megtiltották számára, majd a választási kampány során házi őrizetbe helyezték. 1990-ben hiába nyerte meg a választást, a katonai vezetés nem ismerte el az eredményt, újból házi őrizetbe kényszerítették. Sok vele szimpatizáló egyetemistát és ellenzéki vezetőt letartóztattak és megkínoztak – erre válaszul Szu Csí éhségsztrájkba kezdett. Családjától elválasztották, 1999-ben elhunyt férjével sem találkozhatott annak halála előtt.

2011-ben Luc Besson rendezett róla életrajzi drámát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.