Nagyvilág

Sehol nem fogadják be a tengeren hánykolódó menekülteket

ang szán szu csí (Array)
ang szán szu csí (Array)

Mianmarban hivatalosan nem létezőnek tekintik a rohingja kisebbséget, a nevüket sem mondják ki. Üldöztetésük elől Indonéziába, Malajziába, Thaiföldre menekülnének – hajóikat viszont kikötni sem engedik.

Tiszteletben kell tartani a Mianmarból lélekvesztőkön elmenekülő rohingják jogait – erre hívta fel a figyelmet a Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí pártja. „Ők emberi lények. Nem lehet csak úgy a tengerre küldenünk őket, nekik is vannak jogaik” – mondta a „Nemzeti Liga a Demokráciáért” szóvivője, Nuan Vin.

A Mianmarban élő 1,3 milliós, muzulmán vallású rohingja kisebbséget az ENSZ a világ egyik leghátrányosabb helyzetű közösségeként tartja számon: üldöztetésükből fakadóan még állampolgárságuk sincs. Az országban azonban tabuként kezelik az ügyüket.

A rohingják megpróbálnak elmenekülni az országból, a nemzetközi közösség azzal vádolja Mianmart, hogy semmit nem tesz helyzetük rendezése és a tömeges elvándorlás megfékezése érdekében. Több ezren a tengeren vesztegelnek, Indonézia, Malajzia és Thaiföld hatóságai ugyanis megtagadják tőlük a kikötést, legfeljebb vizet és élelmet adnak nekik, azután másfelé irányítják hajóikat.

A menekülthajókon borzasztó állapotok uralkodnak – a kilátástalan helyzet miatt volt, ahol élet-halál harc robbant ki az élelemért, a túlzsúfolt hajó száz utasát agyonverték, megkéselték vagy egyszerűen a vízbe dobták.

Ang Szán Szu Csí

 Europress

Az 1980-as évek óta harcol Burma (Mianmar) erőszakmentes demokratizálásáért. 1988-ban alapította meg passzív ellenállást hirdető, az erőszakot visszautasító pártját. A választáson való részvételt megtiltották számára, majd a választási kampány során házi őrizetbe helyezték. 1990-ben hiába nyerte meg a választást, a katonai vezetés nem ismerte el az eredményt, újból házi őrizetbe kényszerítették. Sok vele szimpatizáló egyetemistát és ellenzéki vezetőt letartóztattak és megkínoztak – erre válaszul Szu Csí éhségsztrájkba kezdett. Családjától elválasztották, 1999-ben elhunyt férjével sem találkozhatott annak halála előtt.

2011-ben Luc Besson rendezett róla életrajzi drámát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik